Рушащата се от години емблематична църква "Св. Петка" в Русе - умалено копие на Златната църква в Преслав, строена от цар Симеон, ще бъде ремонтирана с европейски и държавни средства. Това съобщи Русенският митрополит Наум.

По думите му храмът, построен през 1944 г., е едно истинско бижу. От повече от 30 години обаче основите на сградата се слягат, тъй като е на скат. Има много пукнатини и конструктивни изменения. Покривът тече.

"От прекрасните стенописи - дело на именити художници, сред които е Харалампи Тачев, падат големи парчета. Това е опасно и за богомолците, и за свещениците", обясни митрополит Наум.

Мястото около храма също не е добре облагородено.

Така по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Румъния е спечелен проект на стойност 1,5 млн. евро. По него са осигурени средства за ремонт на два храма в Русе. За "Св. Петка" сумата е около 800 000 евро. Храмът "Св. Георги", който е копие на катедралната църква "Св. Троица" в крайдунавския град, ще бъде ремонтиран с около 200 000 евро.

Отделно, преди дни правителството отпусна 500 000 лева за храма "Св. Петка". Според митрополит Наум с тези средства църквата ще бъде напълно възстановена. По думите му това е поредното доказателство за добрата воля и доброто сътрудничество между църквата и държавата.

Началото на ремонта по всяка вероятност ще бъде поставено през идната година.

"Надявам се, че след три години ще имаме добре възстановена сграда, като ремонтът ще върне предишния блясък на храма "Св. Петка", каза митрополит Наум.

Той е отправил молба към митрополита на румънския град Яш - Теофан, и към Румънския патриарх, като му е обещано да получи одеждите на Св. Петка - за манастира в село Копривец и за русенския храм, носещи името на православната светица.