На тържеството бе казано, че поставянето на кръста е стъпка, чрез която, според местната легенда, се отива към обезсилване на тридесетгодишната прокоба, надвиснала над града от извършения грях при унищожаване на храма, съобщи БТА.
В словото си президентът Георги Първанов говори, че е забележително възстановяването на емблематичната за новата история на Русе черква и че така се заличава една несправедливост. Днешният ден - Кръстовден, е символичен в православия календар, защото на него трябва всички - включително и тези, които отговарят за съдбата на държавата и нацията, да се запитат дали са "намерили пътя към храма", каза президентът.
Той припомни, че преди сто - двеста години българинът вместо хляб и дрехи е заделял за българския храм, българското училище и българското читалище. "Ние съвременниците сме длъжници на своите предци и в това "сърдито ежедневие" трябва да потърсим опорите на духа за развитие на нашата нация", завърши президентът.
Старият храм "Всех Святих" е построен в края на 19 век с дарения от християни. За възстановяването му в началото на 2007 г. е създадено Сдружение "Всех Святих", чийто съпредседатели са Негово високопреосвещенство Русенският митрополит Неофит и кметът на Община Русе Божидар Йотов. Досега в строежа са вложени от дарения около 340 000 лева и дарени строителни материали за около 96 000 лева. За завършването му продължават дарителски акции, в които се включват родолюбиви християни от Русе, страната и чужбина, загърбили различия и политически пристрастия, казаха от сдружение "Всех Святих" .