В церемонията ще се включи Представителният ансамбъл на Въоръжените сили със солисти Маргарита Хранова и Гуна Иванова. Ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника на Юлия Вревская в Бяла.  Това съобщиха от общинската управа.

Вревская, е медицинска сестра-доброволка в армията по време на Руско-турската освободителна война от 1877 - 1878 година. Със собствени средства от продаден имот създала медико-санитарен отряд от 22-ма лекари и сестри, с които в края на юни 1877 г. започнала работа в 45-та военно-полева болница в град Яш, Румъния. На 20 ноември пристига в 48-ма военновременна болница в Бяла, Русенско.

На следващия месец била командирована в превързочния пункт на XII армейски корпус в близкото село Обретеник. Връщайки се в Бяла, Юлия Вревская не след дълго заболява от петнист тиф и умира на 5 февруари 1878 година. Погребват я край черквата в Бяла в униформа на милосърдна сестра, заедно с друга жертва на коварната болест - сестра Мария Неелова.

Тленните им останки с оригиналния надгробен паметник са преместени през 1907 г. в парка на новооткрития музей "Александър III". След време от признателното население на Бяла е поставен паметник, изработен от скулптора Джока Радивоевич.