Организатори на събитието са Общината и сдружение "Европейски пространства" в партньорство с Историческия музей, съобщи БГНЕС. Тази година то отново ще бъде подкрепено от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Официалното откриване на изложението ще се състои на 9 май от 14 ч, като на него ще присъства зам.-министърът на туризма Иво Маринов, а преди началото ще има традиционно шоу пред Доходното здание.

В програмата са включени редица интересни дискусии, свързани с развитието на туризма. Ще бъде продължена темата за градските пейзажи и маршрути като туристически продукт, а отделно ще бъде дискутирана националната визия за развитие на туризма в малко популярни дестинации, които имат значителен туристически потенциал. Това ще бъде един от акцентите в програмата, тъй като се очаква да се подпомогне туризмът в по-малките населени места от Северна България и дунавските градове. Ще бъдат представени проектът за провеждането на Световния лимес конгрес през септември в Русе и мобилното приложение за смартфони за римското наследство.

Паралелно ще върви и петият Фестивал на туристическите забавления и анимации, където ще участват и майстори на стари занаяти. Изявите на анимациите ще вървят пред Доходното здание, а накрая ще бъдат раздадени награди в различните категории. Ще участват групата за средновековни възстановки "Чигот", прабългарската група "Багатур" и тракийският легион от Свищов.

Гостите ще посетят изложбата "Русенци на път" в Къщата на Калиопа, ще направят винена фиеста в археологическите експозиции на музея и ще се запознаят с европейското наследство на Русе. Културната програма ще бъде допълнена от два концерта, включени в програмата на Австрийските музикални седмици в България.