Рикардо Полоса е професор по вътрешни болести в Катедрата по клинична и експериментална медицина на Университета в Катания и италиански лекар, специалист по респираторни болести, клиничен имунолог, алерголог и ревматолог.

Участва активно в превенцията и отказването от тютюнопушене - създател е на първия сицилиански център за отказване от тютюнопушенето в Университета на Катания през 2002 г.

През 2003 г. основава Италианската асоциация против тютюнопушенето (LIAF), която ръководи в продължение на 5 години, а през 2018 г. .заедно с още 38 учени Полоса създава Центъра за ускоряване на намаляването на вредата (CoEHAR) към Университета на Катания. Той представлява уникален мултидисциплинарен изследователски център с мисията да намали въздействието върху здравето и смъртните случаи от болести, свързани с тютюнопушенето както на местно ниво, така и в световен мащаб.

Рикардо Полоса е сред най-продуктивните автори в областта на електронните цигари - според статия, публикувана в BMC Public Health. Той е водещ автор на ECLAT - първото рандомизирано контролирано проучване в света за ефективността и навлизането на електронните цигари. Споделя тезата, че хората, които пушат вече имат по-безопасни форми за прием на никотин вместо продължаващото пушене и светът трябва да се възползва от иновациите.

Какъв е ефектът от новите бездимни алтернативи и могат ли те да заменят пушенето в глобален мащаб? Какво биха спестили - на обществото и организма на пушачите?

Разговаряме с проф. Полоса в рамките на Глобалния форум за никотина 2022, на който изявеният специалист в областта на отказването на цигарите беше един от ключовите лектори.

Проф. Полоса, каква част от пациентите Ви пушат? И колко хора могат да спрат цигарите, без да приемат никотин по друг начин?

Моят опит показва, че пациенти с определени заболявания като диабет, шизофрения и ХОББ, е малко вероятно да спрат да пушат сами. Психологическите състояния, свързани с обичайния навик за пушене на цигари, правят още по-трудно спирането на пушенето и приема на никотин. Но знаем, че пушачите не умират от никотина, а от катрана и токсичните вещества, които се отделят при горенето на цигарата. Някои пациенти успяват да откажат пушенето благодарение на терапията за спиране, но те не са много. Трябва да изслушаме тези, които не могат да намерят решение сами.

Какво показват данните от последните проучвания за въздействието на бездимните алтернативи?

Проучванията показват, че пушачите, които преминават към електронни цигари, намаляват вредите от тютюнопушенето с 95%. Пациентите, страдащи от определени патологии, успяват да надхвърлят продължителността на живота си. Освен това проучванията, проведени в CoEHAR като част от проекта REPLICA, показват, че ако учените извършат проучванията в съответствие с високи референтни стандарти - с машина за изпаряване и споделени методи, научните резултати не се променят: няма видимо специфично увреждане на здравето, свързано с вейпинга.

Как преминаването към електронни цигари засяга хората с респираторни заболявания?

Пушенето на цигари е значителен рисков фактор за страдащите от хронична обструктивна белодорбна болест (ХОББ), причинявайки над 3 милиона смъртни случая. Освен това, това е четвъртата водеща причина за смърт в световен мащаб. Наскоро публикувахме Health outcomes in COPD smokers using heated tobacco products: a 3-year follow-up - ново тригодишно независимо проучване за ХОББ. Данните от него показват, че повечето пушачи с ХОББ не намират основателна причина да спрат, но преминаването към вейпинг води до подобряване на здравословното състояние на пациентите. Според изследването употребата на нагреваем тютюнев продукт намалява броя на острите екзацербации на ХОББ с повече от 40% и причинява клинично значими подобрения: има ясна индикация, че новите технологии без горене могат да бъдат масивно средство за лечение на ХОББ и това е важно за лекарите, пациентите и хората, които се грижат за тях.

Какви промени настъпват в човешкото тяло, когато спрем да пушим?

Ползите от отказването от цигарите са видими веднага след първата седмица. Кожата се изглажда, лицето става по-свежо, усмивката започва да избелява, косата е по-здрава, ръцете по-гладки. С течение на времето получавате повече въздух и намалявате риска от сърдечни заболявания. Правенето на секс също става по-лесно с времето, особено ако страдате от проблеми с безплодието, свързани с тютюнопушенето.

Доколко е адекватно лекарите да съветват пациенти да преминат към бездимна алтернатива, ако не могат да спрат по друг начин да пушат - има дебат в научните среди по този въпрос?

Лекарите са първата стъпка към съветването на хората за ползите от преминаването към вейпинг. Но има много дезинформация по този въпрос. Убеден съм, че сме свидетели на промяна. По време на Световния деня без тютюнев дим през 2022 г. в Катания лекари и експерти от района се присъединиха с интерес и ентусиазъм към нашата конференция за изследванията срещу тютюнопушенето. Стотици лекари са се свързали с нас за информация и предложения. Гордеем се с това, но преди всичко сме уверени, че нещата могат да се променят.

Снимка: iStock by Getty Images

Как се отнасяте към данните в обратната посока - че вейпингът не помага за спиране на цигарите, или дори напротив - вреди повече от цигарите?

Имаме нужда от научни стандарти, общи за всички и авторитетни. За съжаление, голяма част от изследователите разчитат на остарели инструменти и методи, които не отразяват реалните условия и използването на бездимни продукти. Лошата наука поражда дезинформация. Просто трябва да сме свързани, да взаимодействаме и да взимаме пример и данни от онези, които имат възможностите и авторитетните източници.

Какво ще кажете за аргумента, че няма достатъчно научни данни за дългосрочните ефекти от употребата на електронни цигари?

Работим върху това. Изминаха 15 години от публикуването на първото ни проучване: все още никой не е успял да отрече подобряването на здравето на пушачите, преминали към вейпинг.

Каква е прогнозата Ви за отказване от цигарите в световен мащаб - наистина ли е възможно пушачите да намалят вредата масово чрез новите никотинови продукти?

Да, разбира се и сме близко.