Депутатите от БСП попитаха от трибуната на парламента по време на днешното заседание защо журналистите са изолирани в новата сграда на бившия Партиен дом и нямат право да задават въпроси.

Въпросът бе повдигнат още вчера от представителите на медиите, след като в първия ден на новата сесия в новата сграда разбраха, че трябва да отразяват работата на народните представители, без да имат достъп до тях. Пресцентърът е три етажа надолу под залата на депутатите и официалните входове на парламента. Медиите не могат да се движат в коридора на депутатите, тъй като това става само с магнитни карти.

За медиите е оборудвана специална зала с монитори, на които се излъчва наживо заседанието. Те обаче нямат достъп до народните представители, както беше в предната сграда на парламента.

Така на практика работата им се обезсмисля, тъй като те могат само да гледат телевизорите, а заседанието така или иначе се излъчва и наживо на сайта на парламента.

В тази връзка вчера медиите имаха въпроси и декларация, че искат достъп до народните представители и представителите на властта, които влизат в сградата на НС.

Днес причина депутатът от левицата Георги Свиленски да повдигне отново въпросът бе присъствието на министъра на вътрешните работи Христо Терзийски, който бе повикан от ПГ на ГЕРБ, за да обясни поведението на полицията на протеста снощи.

След като направи своето изказване министърът си тръгна, а Свиленски попита защо не могат да му зададат въпроси, след като и медиите нямат тази възможност.

Председателят на парламента Цвета Караянчева му предостави думата и каза, че може да се възползва от своето право. Думата взе и Крум Зарков, който също отбеляза, че само БНТ излъчва и журналистите не могат да задават въпроси.

Вчера АЕЖ също имаше позиция по казуса: "АЕЖ - България категорично заявява, че сграда, в която медиите са натикани в изолатор, би могла да бъде Партиен дом, но не и Народно събрание на една демократична държава", допълвайки, че "затъмнението на заседанията е нарушение на конституционното право да се търси и получава информация".

 "Медиите имат монитори и възможност да получават информация по всяко едно време, тази зала не е конструирана от мен. Може да се обръщат към пиарите, има и зали за брифинги, където може да ги събирате", отсече Караянчева, като наблегна и на епидемичната обстановка.

По-рано обаче депутатът от БСП Иван Ченчев попита именно това защо, след като заседанието на Министерски съвет е онлайн заради коронавируса, депутатите са 240 в зала или тактиката на премиера е "да се крие от страх".

Отговор не получи, но Караянчева отговори, че предстои да се сменят пултовете, с които депутатите гласуват законите, тъй като те са старите от бившата сграда на парламента и на моменти не отчитат гласове. За целта има обществена поръчка, която още тече.

Заради това днес някои народни представители не успяват да гласуват на някои закони и вдигат ръка, като се повдига въпрос да бъде или да не бъде отчетен гласът им.

След въпрос на Ченчев председателят на Народното събрание също съобщи, че се предвижда от сградата на бившия Партиен дом да бъдат премахнати знаците със сърп и чук, а на тяхно място да бъде изграден нов надпис със същото лого, каквото носеше и старият парламент "Съединението прави силата".