Жител на пострадалото от огъня ямболско село Воден опита да прогони двамата бивши премиери от ПП-ДБ Кирил Петков и Николай Денков, които отидоха на място, за да предложат помощ на пострадалите от пожарите.

Случката се разигра в центъра на Воден, пред кметството, а на видеото, публикувано от БГНЕС, ясно се чуват репликите на възрастния мъж от изпепеленото село, в което пожарът погълна над 35 къщи.

"Изчезвайте, екскурзианти такива! Изчезвайте, да ви няма. Екскурзианти не ми трябват", се провиква човекът към двамата депутати, когато Кирил Петков понечва да разговаря с него. "Няма какво да ви чувам", репликира той при опит на Петков все пак да влезе в диалог с него.  

Човекът накрая си тръгва, а Петков и Денков остават, като отговарят с мълчание на изблика му, става ясно от видеото.

По-късно в профила си Кирил Петков обвини медиите, че разпространяват фейк и обяснява, че хората от Воден не са ги гонили, а са споделили мъката си.

"Няма повече да им мълча на злодеите от "ФЕЙК МЕДИИ" и всеки един от техните абонат-анализатори, с които захранват медийното си чудовище с лъжи и черни внушения. Вие нямате свян, дори когато хората трябва да се обединим и да си помогнем в труден момент! Не са ни гонили хората, а търсят помощ от всеки, който може да им помогне. Защото са в беда!", реагира възмутен Петков на медийните заглавия.

"Няма по-голяма награда за мен от това да помагам. Няма по-голям компас от Вашите негативни статии - те ми показват, че съм на прав път!", недоволства съпредседателят на ПП от журналистите, които са съобщили, че жителите на Воден са го изгонили заедно с Денков.

"Вместо политически интриги, днес имаме нужда да сме хора. Да сме българи. Публикувам отново сметката за помощ:

Банка ОББ АД

Банков код. UBBSBGSF

IBAN : BG04UBBS88888433498000

Код за вид плащане : 445100

Това е дарителската сметка за пострадалите от община Болярово", написа още в профила си Петков.

Той публикува в профила си в социалната мрежа и видео от разговора си с пенсионер от селото, който му разказва за преживения ужас и му показва какво е останало от някогашната му къща.

По време на посещението си в селото, където преди тях беше и президентът Румен Радев, Петков и Денков разговаряха с кмета на Воден и с местни хора от какво се нуждаят най-много.

"Ще предоставим хранителна помощ и ще съдействаме за доставянето на фургони за настаняване на хората, останали без дом", каза след срещата Кирил Петков.

"Вероятно в понеделник голяма хранителна верига ще достави пакетирани храни, консерви с дълъг срок на годност и вода за хората в тези първи дни. Успяхме да говорим с един от мобилните оператори и оттам потвърдиха, че ще усилят сигнала най-късно до понеделник", коментира депутатът.

"Двамата с акад. Денков ще направим лично дарение, като средствата ще отидат по сметката на община Болярово, защото те имат най-добрия поглед за разпределението им. Разговаряхме със Столична община, както и с Министерството на вътрешните работи във връзка с необходимостта от фургони за хората, чиито къщи са изгорели.", добави още Кирил Петков, цитиран от БТА.

По-рано бившият премиер от ПП публикува пост в профила си във Фейсбук, придружен от снимки на него и Денков, как летят над село Воден с малък самолет. Съпредседателят на ПП споделя и идеята си държавата да купи 8 малки самолета с термокамери, които да патрулират над страната, за да установяват бързо и веднага къде има пожари.