В парламентарната комисия по здравеопазване гласуваха проект за решение за предсрочно прекратяване на мандата на управителя на НЗОК.

11 депутати гласуваха "за", а седем "против" мандатът на проф. Камен Плочев да бъде прекратен предсрочно.

На 12 юни в комисията е постъпило писмо от председателя на Надзорния съвет на НЗОК, в което се посочва, че е получено писмо от проф. Плочев. Той е уведомил, че през последните 3 месеца е отсъствал поради заболяване и не е могъл да изпълнява служебните си задължения. В него той допълва още, че няма да е в състояние да изпълнява задълженията си минимум още 1 месец.

В заключение Плочев заявява, че лично той смята, че "законът трябва да бъде спазен", цитира Даниела Дариткова, председател на комисията.

Дариткова припомни, че според Закона за здравното осигурване управителят на НЗОК може да бъде освободен предсрочно, ако не може да изпълнява задълженията си за срок повече от три месеца.

Още утре решението на здравната комисия ще бъде внесено в деловодството на Народното събрание и парламентът трябва да гласува освобождаването на проф. Плочев в пленарна зала. След това административната процедура се завършва от Надзорния съвет на касата. Тъй като той е подписал договорът му са управление, е необходимо пак надзорниците да го освободят. Когато решението бъде гласувано в пленарна зала, на следващо заседание на надзора ще бъде завършена и процедурата.

ДПС няма да участва в гласуването, каза Нигяр Джафер и подчерта, че смяната на личности не води до нищо, а е необходима реформа в системата.

https://www.youtube.com/watch?v=ZlMyw36zjZE&feature=youtu.be