Върховният касационен съд отхвърли вчера жалбата на Мунтян срещу наложената му присъда и той бе предаден на Националната администрация на затворите, съобщи вестник "Евениментул зилей", цитиран от БТА. 

Мунтян бе осъден за това, че през октомври 2014 година, тогава депутат от Социалдемократическата партия, е шофирал в нетрезво състояние, предизвикал е пътен инцидент, при който са пострадали няколко коли и е избягал от местопроизшествието, опитвайки да се укрие.

Мунтян твърди, че не той е шофирал, а неговият шофьор и че всичко е нагласено.

Попитан защо е отишъл в храстите след катастрофата, Мунтян отговори, че е търсил кучето си, отбелязва изданието.

Мунтян първо е кмет на град Дева в продължение на 16 години - до 2012 г., когато бе избран за депутат. След четиригодишен депутатски мандат на местните избори на 5 юни 2016 година той се кандидатира отново за поста кмет и пак бе избран за градоначалник.

На 30 януари Върховният касационен съд на Румъния осъди бившия премиер Адриан Нъстасе на 2 години затвор по делото "Трофеят на качеството", в което той е обвинен в корупция.

По официални данни общо 1270 души са изпратени на съд за корупция в Румъния през 2016 г., като сред тях са трима министри, шестима сенатори, 11 депутати, 47 кметове, 16 магистрати и 21 мениджъри на държавни компании. Освен това магистратите са наредили да бъдат конфискувани общо 226 милиона евро от осъдени за вземане на подкупи.

Букурещ иска отпадане на механизма за проверка

Межудувременно, на фона на ефективната съдебна система в страната, в материал под заглавие "Кьовеши и Лазар, изненадваща визита", вестник "Котидианул" пише, че главният прокурор Аугустин Лазар и ръководителката на Националната дирекция за борба с корупцията Лаура Кьовеши са посетили правосъдното министерство. Целта е била да обсъдят с министър Тудорел Тоадер механизма за сътрудничество и проверка на ЕК, както и въпроси, свързани със съдебната система.

Премиерът Сорин Гриндяну обяви миналата седмица, че цел на правителството е механизмът за сътрудничество и проверка за Румъния да отпадне преди страната да поеме председателството на Съвета на Европейския съюз.

В периода 3-5 май предстои среща с членове на Европейската комисия във връзка с поредния доклад по механизма и това е бил поводът за вчерашната среща.