Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун тази година изглежда е решил да не прави новогодишно обръщение, което според анализатори се обяснява с нежеланието му да признае, че е допуснал грешки в дипломатическата си политика към САЩ, предаде Франс прес.

Ким произнася новогодишна реч всяка година от 2013 г. В нея той прави преглед на изминалата година и представя целите си за новата. Пълният текст на речта се публикува в севернокорейския държавен вестник.

Тази година държавната телевизия на КНДР не излъчи новогодишно обръщение. Вместо това тя показа как Ким чете дълга реч на продължилото четири дни заседание на Централния комитет на управляващата Корейска трудова партия. Обръщайки се към ръководните партийни кадри Ким заявява, че Пхенян вече не се смята за обвързан от мораториума върху ядрените и ракетни изпитания и заплашва, че светът "скоро ще види новото стратегическо оръжие, с което разполага Северна Корея".

Това е обрат във водената от две години дипломатическа политика на Северна Корея, която не постигна облекчаване на международните санкции, нито взе достатъчни мерки за денуклеаризация, отбелязва АФП.

Според преподавателя по международни изследвания в южнокорейския университет Хандон Пак Вон-гон тази промяна може би има за цел да не поставя Ким в неловко положение.

"Има огромна разлика между това да произнесеш новогодишно обръщение и това да обявиш какво е било решено на пленарно заседание" на управляващата партия, каза той.

"Когато произнасяте лична реч, това значи, че се обръщате пряко към севернокорейските граждани освен към останалия свят. Това може да ви принуди да признаете, че в досегашния ви подход е имало недостатъци", отбеляза Пак.

"Промяната може би е имала за цел да смекчи посланието", допусна преподавателят в женския университет Евха в Сеул Лейф-Ерик Изли.

"С изказването си пред домашна публика по време на партийно заседание Ким може да се утвърди, без да изглежда агресивен, както можеше да стане, ако беше отправил ядрени заплахи в отделна реч", добави той.