Това заяви депутатът от ГЕРБ Десислава Танева, председател на комисията по земеделие в парламента, в отговор на твърдението на лидера на БСП и бивш премиер Сергей Станишев, че в писмо на ЕК за замените на гори от предишното правителство не се говори за санкции.

Категорично искаме да докажем, че това не е държавна помощ, за да не бъдат ощетени обществото и държавата повторно - със санкция от 55 млн. евро, заяви тя. Става въпрос за 14 сделки за замени на земи, сключени през януари 2009 година. Искането на ЕК е по повод на много постъпили сигнали от неправителствени организации пред комисията по повод на тези сделки, а експерти са изчислили, че по въпросните замени физически и юридически лица са получили имущество, което всъщност струва 55 млн. евро повече от цената, посочи Танева.

Сега се събира експертен екип към премиера, ангажирани са и много специалисти, и това трябва да се докаже, добави тя.
Ако бях на мястото на Станишев, щях да се моля ЕК да не наложи такава санкция, да не счете 55 млн. евро за държавна помощ, тъй като под негово управление държавата е била ощетена и дано не се наложи да бъде ощетена с още средства, коментира Танева.

Очаквам българското правителство ясно да изложи аргументите на българската страна пред ЕК по този въпрос, каза на свой ред Станишев. Бившият премиер посочи, че в действащото законодателство са описани процедурата и начинът на ценообразуване на една или друга част от горите, в зависимост от това дали има инфраструктура, път в близост. Той отбеляза, че именно предишното правителство е забранило замените като начин на взаимоотношение между държава, общини и частен бизнес.

По същество това е суапова сделка, която не представлява държавна помощ, отбеляза Станишев. Евентуалната стойност на съответните терени се променя не в резултат на решение на правителството и държавата, а може да се промени, ако съответната община на базата на своите устройствени планове вземе решение за промяна на предназначението, посочи той. Станишев добави, че това е в пълномощията на местната власт и областната управа единствено потвърждава дали това е законосъобразно, а не целесъобразно.

Българското законодателство, за съжаление, не дава възможности автоматично да бъдат развалени договорите за замени, коментира по-рано главният прокурор Борис Велчев.
"Не мога да бъда тесен специалист по темата държавна помощ, но държавна помощ чрез престъпление не може да се предоставя. В случая става дума за престъпление и страната ще се опита да обясни това на ЕК", каза Велчев.

Отправихме запитване до българските власти по проблема за заменяне на гори, при които може да става дума за оказване на държавна помощ. Това заявиха днес на БТА от службата на комисаря по конкуренцията Нели Крус, която следи и за законността при предоставянето на помощ от страна на държавите в Европейския съюз.
До момента отговор няма. От службата увериха, че ще информират, когато такъв отговор бъде получен.