Недоволството идва 2 дни след доклада на Европейската комисия за напредъка на страната ни, в който се критикува съдебната система.

Идеята членове на съвета да бъдат проверявани за надеждност от органите на изпълнителната власт противоречи на конституционно установените принципи за разделение на властите, пише в становище на ВСС до министъра на правосъдието Маргарита Попова, цитирано от БТА.

Органите на изпълнителната власт могат да установят контрол върху функционирането на съдебната власт и ще засегнат независимостта й чрез проверките за допуск, посочват от съвета.

От ВСС не са съгласни и с предвидените промени държавните съдебни служители и съдиите по вписванията да се назначават от съвета, което е извън правомощията им по Конституция. В становището се посочва, че държавните съдебни служители и съдиите по вписванията не са магистрати и в тази връзка са извън обхвата на органите на съдебната власт.

"С вменяването на тези нови функции се създава опасност от подмяна на ролята на ВСС като кадрови и върховен орган за управление на съдебната власт и превръщането му в административен орган", пише в становището.

От съвета се противопоставят и на идеята да отпадне тайното гласуване при избор за ръководители в съдебната система, тъй като тя противоречи на Конституцията. Според ВСС неправилна е и идеята да се създадат отделни комисии в различните области на страната, които да оценяват магистратите в отделните съдилища.

Според съвета, многократните примери за "натиск от всякакво естество, включително и използване на роднински връзки и местните икономически лобита", са основанието да се премине към централизираните конкурси. От съвета настояват и за това в закона да се предвиди възможността Етичната комисия към ВСС да може и да извършва проверки на сигнали, освен да ги възлага.