С първия и втория мандат правителство не може да бъде съставено, заяви социологът Юлий Павлов в предаването "Твоят ден" на Нова Нюз.

"Партиите, които искаха да изчегъртат ГЕРБ, събират 98 депутати. Знаеше се, че ще стане така. С първия и втория мандат правителство не може да бъде съставено. Третият мандат трябва да бъде даден на ДБ, само те са способни да съставят мнозинство с ГЕРБ и ПП. Там обаче не бива да участват лидерите", коментира Павлов.

По думите му над 70% от избирателите виждат като единствения сериозен проблем инфлацията и ниските заплати, и искат да бъде съставено правителство. "За да могат да бъдат решени кризите, трябва да дойдат пари от Плана за възстановяване. Нормална, смислена, ценностна управленска коалиция е много малко вероятна", заяви той.

Според политолога Ивайло Динев едно евроатлантическо обединение ще бъде трудно осъществимо по исторически причини. "Единственият победител на изборите е ДПС, само те изявиха желание да управляват. Отговорността за ниската избирателна активност е на политическите лидери. В Европа обаче има далеч по-фрагментирани парламенти", посочи той.

От своя страна социологът Елена Дариева смята, че чисто математически различни колаборации са възможни. "На ценностна база сме изправени пред силно фрагментиран парламент с трудно постижимо мнозинство. Първият мандат отива при ГЕРБ, от останалите ДПС откровено подадоха ръка, заявявайки, че са склонни на колаборация. Те обаче имат нужда от трета партия, която трябва да премине два разлома - отношението към войната в Украйна и антикорупционната битка", прогнозира тя.