Новите 22 съдебни кадровици - 11, избрани от прокурори и съдии, и 11 - от парламентарната квота, ще имат 5-годишен мандат.

На церемонията присъстваха правосъдният министър Цецка Цачева, която ще председателства заседанията на Съвета, зам.-председателят на парламента Явор Нотев, тримата влизащи в състава на ВСС по право – главният прокурор Сотир Цацаров, председателят на ВКС Лозан Панов и председателят на ВАС Георги Колев, депутати, магистрати и дипломати.

"Най-важно е да върнем доверието в съдебната система. Всеки прокурор, съдия или следовател трябва да се чувства представен в този съдебен съвет, избран по нови правила. Тази представителност, която вие получихте, ще ви даде сили да преодолеете в голяма част недоверието. Противопоставянето не работи в интерес на съдебната власт и държавността. Споровете извън смислените дискусии, често с елемент на лични нападки, са неразбираеми за голяма част от обществото. Остава горчив привкус за нещо незряло", обърна се Цачева към новите членове на Съвета.

Президентът обаче, който също беше официално поканен, не дойде. От името на Румен Радев беше прочетен поздравителен адрес, с който той отправи пожелания за продуктивна работа на новия ВСС. Не е ясно какви са причините да не уважи церемонията, но веднага започнаха коментари, че причината е, че няма да подпише указа за назначаване на избрания от стария ВСС за шеф на ВАС Георги Чолаков.

Вчера държавният глава заяви отново, че според него новите кадровици трябва да препотвърдят избора, за да бъде той легитимен, но отказа да отговори на въпроса дали в такъв случай, че подпише указа. Ще разберете на 4 октомври, каза Радев.

Част от членовете на новия Висш съдебен съвет (ВСС) смятат, че ако президентът върне избора за председател на ВАС, процедурата трябва да започне от самото начало. Цветинка Пашкунова и Севдалин Мавров заявиха, че в този случай изборът трябва да започне от издигането на нови кандидатури, а не да бъде само прегласуван, предаде БТА.

„Така мисля, защото е много трудно да гласуваме в нов състав, без да сме изслушали кандидатите. Просто да повторим, по предложението, едно повторно гласуване ми се струва, че няма да е достатъчно обективно”, заяви Пашкунова.

„Според мен би трябвал да започне отначало, само че нека да изчакаме, защото трябва да мине през всички етапи една процедура, за да се завърши от конкретен орган”, подчерта Мавров - член на Съдийската колегия от професионалната квота, който изрази надежда за повече разбирателство, отколкото в предишния ВСС.

На противоположно мнение е колегата им Боян Магдалинчев от парламентарната квота, който смята, че е достатъчно новият състав да прегласува двамата кандидати - Чолаков и Соня Янкулова.

„Има доста въпроси за разрешаване. Най-вероятно ще има нов избор на председател на ВАС”, каза той и добави, че трябва да се избягва конфронтацията.

На въпрос той ли ще бъде навият представляващ на ВСС, Магдалинчев отговори:

„Не мога да ви кажа нищо. Съветът още не се е събирал. Не знам дали ще бъда номиниран, за първи път го чувам от медиите”.

От 15.00 часа ще се проведе първото заседание на Пленума на Съвета, на което трябва да бъде избран представляващ.

Междувременно неофициално стана ясно, че нито един член на отиващия си състав на ВСС не е получил спорното обезщетение до 20 заплати, гласувано преди няколко месеца с дописване в закона. Мнозинството от тях са оттеглили заявленията си за получаване на спорните обезщетения, след като Соня Найденова и Калин Калпакчиев заявиха, че се отказват от тях. Само Румен Боев и Димитър Узунов не са сторили това, но засега и те не са взели нищо, защото администрацията на ВСС е отказала да съгласува молбите им за получаване на парите, съобщи "Правен свят".