Районният съд в Пловдив пусна с най-леката мярка "подписка" 19-годишния Петър Попов, който беше арестуван преди дни за шофиране в градски условия със 140 км/ч.

За високата скорост стана ясно от видеа в социалните мрежи, на които се вижда, че младият шофьор кара "Мерцедес" с близо 140 км в час по булевард "България" при ограничение 50 км/ч. Мотивът на съдебния състав е, че няма категорични доказателства, че именно задържаният е седял зад волана на автомобила.

Страните влязоха в съдебната зала с над час закъснение, след което единият адвокат на Попов - Георги Кутрянски, поиска време, за да се запознае с материалите по делото. Съдия Методи Антонов помоли журналистите да напуснат залата по време на заседанието.

При снемането на самоличността на обвиняемия, младежът заяви, че е собственик на фирма за маркетинг. Баща му е нотариус, съобщи "24 часа". Попов има шофьорска книжка от ноември 2022 г., но за краткия си стаж е натрупал над 20 глоби с фиш.

Според прокуратурата има достатъчно доказателства, че Попов е шофирал във въпросната вечер.

Прокурор Пламен Пантов посочи, че обоснованото предположение за вината на Петър може да се направи въз основа на свидетелски показания. По думите му двама очевидци са разказали, че младежът е карал из града със 100 км/ч. Разпитани са още полицейски служители, които са го спрели, а към делото са приобщени клипове от Instagram профила на младежа, на които се вижда високата скорост.

"Видно от същите, макар деянието да е извършено в тъмната част на денонощието, Попов е управлявал при интензивен трафик. Криволичейки е изпреварвал други автомобили с изключително висока и несъобразена скорост. В случая имаме един младеж, който е на 19 години и шофира в централната градска част със скорост, която в един момент достига 140 км. Абсолютно недопустимо е да се толерира такова поведение и да се излиза с версията, че това единствено е административно нарушение, което трябва да се преследва чрез глоби", коментира наблюдаващият прокурор. 

Според защитата обаче не е ясно дали точно Попов е управлявал автомобила. "Относно шофирането, колите са били разменени с негови приятели. Т.е. този автомобил е бил шофиран от порядъка на два месеца от едното лице, свидетел по делото. Не искам да назовавам имена на този етап, но истината тепърва ще се разкрива", каза адвокатът на Попов Надежда Попова. 

След като се запозна с казаното от двете страни, съдия Методи Антонов определи искането на прокуратурата за неоснователно. Според него не е доказано, че в случая става въпрос за хулиганство. Нямало очевидци на шофирането, записано на клипове, нито пък е ясно кой точно е бил зад волана. По думите ми младежът е с добри характеристични данни. Антонов отхвърли поисканата най-тежка мярка "задържане под стража".

Решението подлежи на обжалване пред Окръжния съд.