Четирима души бяха тежко ранени при два отделни случая на стрелба в западния германски град Хаген, съобщи местната полиция. Само ден по-рано нападение по време на антиислямска проява в град Манхайм тежко пострада полицай, който днес е поставен в изкуствена кома. 

Полицията в западната германска провинция Северен Рейн-Вестфалия съобщи, че състоянието на ранените при двата случая на стрелба не е животозастрашаващо. Заподозряният извършител все още се издирва, включително с помощта на полицейски хеликоптер.

Властите по-рано потвърдиха пред ДПА, че двете местопрестъпления включват фризьорски салон и разположена наблизо жилищна сграда в Хаген - град, намиращ се южно от Дортмунд.

Полицията съобщи още, че има засилено полицейско присъствие около местопрестъпленията и е призовала местните жители да избягват района. Инцидентите може да са свързани със семеен спор, смятат правоохранителните органи.

Това се случва ден след като полицейски служител бе ранен при нападение с нож по време на проява на движението "Пакс Европа" в Манхайм. Нападението беше извършено вчера сутринта и бяха ранени още няколко души. Извършителят, който беше прострелян от полицията при задържането си, е претърпял операция и все още не може да бъде разпитан, заяви полицейският говорител, цитиран от ДПА и БТА. Подбудите за действията му засега остават неизвестни.

Служителят на реда е поставен в изкуствена кома. Състоянието му остава критично. 

В няколко медийни публикации се твърди, че заподозреният е 25-годишен мъж от Херат, Афганистан, който живее в южната част на провинция Хесен. Според източници от силите за сигурност той е женен за германка, която има две деца.

Антиислямското движение "Пакс Европа" заяви, че ще продължи да организира обществени прояви и за в бъдеще въпреки вчерашното нападение. Следващата събота се предвижда тя да постави свой павилион пред жп гарата в Дортмунд, провинция Северен Рейн-Вестфалия, заяви пред ДПА ковчежникът на движението Щефани Кицина.

Тя очаква полицията да предприеме "засилени мерки за сигурност". "Пакс Европа" не възнамерява да поставя своя охрана.

Членът на управителния съвет на движението Михаел Щюрценбергер, който беше сред ранените при вчерашното нападение, "със сигурност ще продължи дейността си", добави Кицина. Но не се очаква той да участва в събитието идната седмица.