"Възраждане" ще внесе жалба до Конституционния съд /КС/ срещу решението за влизане със зелен сертификат в парламента, ако успее да събере необходимите подписи. Това обяви председателят на партията Костадин Костадинов на брифинг в парламента.

Той обясни, че това решение ще им даде възможност да поискат КС да се произнесе за зелените сертификати, защото съдът не може да бъде питан за административни заповеди на министри. "КС ще има възможността да разсече Гордиевия възел, защото ако той се произнесе, че зеленият сертификат е противоконституционен за депутатите, това ще означава автоматично, че е противоконституционен и за всички останали български граждани", допълни Костадинов.

Той обясни, че по закон трябва една пета от народните представители да се подпишат под конституционната жалба. Костадинов посочи, че ще се обърнат първо към "Има такъв народ" /ИТН/ и след това, ако трябва, ще питат всеки един от депутатите поотделно.

Лидерът на "Възраждане" благодари на ИТН, които не гласуваха решението. Нас не ни управлява някаква твърда коалиция, а по-скоро ни управлява коалиция "зелен сертификат", коментира Костадинов. Иначе казано - мерките, които се налагат отвън и които се прилагат чрез външен натиск, ще намират своите представители тук, допълни той.

Костадинов коментира, че ДПС нежно и елегантно днес са се пришили към четворната коалиция. По думите му, "тази петорна коалиция днес взе решение не да няма, а да има ограничения за всички". Той посочи, че другата седмица с десетки хиляди членове и симпатизанти, както и привърженици на други политически партии, ще потърсят своите права тук.

Попитан как ще влиза в НС при новите условия за достъп, Костадинов каза, че няма зелен сертификат и няма намерение да си прави тестове. "Ние, които нямаме зелени сертификати, ще влезем през вратата, искам да видя кой и как ще ме спре, пък и нека да видим какво ще стане другата седмица в сряда", допълни той.

Костадин Костадинов коментира и изказването на министър-председателя Кирил Петков, че, ако се достигне 70 процента ваксиниране, зеленият сертификат ще отпадне. Лидерът на "Възраждане" обаче посочи, че не са сигурни в това намерение на премиера, защото в момента в Западна Европа има вълна от заболеваемост при среден процент на ваксинирани над 75 процента.