Премиерът Николай Денков определи министъра на вътрешните работи Калин Стоянов за ръководител на Националния оперативен щаб, който планира, управлява, координира и контролира действията на държавата по прием, настаняване, интегриране и подпомагане на граждани на Украйна с временна закрила в България. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

В състава на щаба влизат представители на министерства, агенции и организации, които имат отношение към обезпечаването на неговите задачи.

Към Националния оперативен щаб са създадени и три междуведомствени работни групи - за оценка на уязвимост и определяне на нуждата от настаняване на украински граждани с временна закрила, по социални въпроси, заетост и интеграция, както и за координация с неправителствени и надправителствени организации.

България има най-голям дял на непридружени непълнолетни лица, които кандидатстват за убежище в държавите членки на Европейския съюз, съобщиха от Детския фонд на обединените нации (УНИЦЕФ) преди седмица, информира БТА.

През 2022 г. Държавната агенция за бежанците (ДАБ) при Министерския съвет е регистрирала рекорден брой молби за международна закрила: 20 407, от които 5141 са от деца, включително 3348 непридружени и разделени от семействата си. 589 са непридружените украински деца, получили временна закрила в България от началото на конфликта в Украйна.