Чрез машинния вот нямаме възможността за невалидни бюлетини, каза служебният министър на електронното управление Валентин Мундров в предаването "Още от деня" по БНТ.

Според Мундров всяка бюлетина, излязла от машината, съответно е валидна, след като бъде пусната в урната. Той изрази и увереност, че вотът с машина не може да се манипулира и една от целите на Министерството на електронното управление е да се повиши доверието в машинното гласуване.

Точно поради тази причина, всичко, което правим, е открито и пред очите на всеки един гражданин, допълни Мундров.

Според служебния министър няма как да се повтори скандалът с машините, който избухна преди местни избори през октомври 2023 година. Затова и до машините, които ще бъдат удостоверени за вота на 27 октомври няма да има достъп, освен във времето, в което ще се тестват.

От думите му стана ясно, че докато тече процеса, в залата няма да има други електронни устройства - нито лични, а компютрите нямат хард диск и връзка с Wi-Fi .

По-рано днес в Министерството на електронното управление се проведе процедура по тегленето на номерата на машините за гласуване на изборите на 27 октомври, които ще бъдат удостоверявани за съответствие на предстоящите предсрочни парламентарни избори. На събитието присъства и служебният министър-председател Димитър Главчев.

Както и предния път, като министър на електронното управление, пряко ще наблюдавам работата на екипите в министерството и гарантирам, че от наша страна целият процес, който е в компетенциите на министерството, ще бъде прозрачен, в интерес на гражданите и в съответствие със законите на държавата, увери министър Мундров. Той уточни, че процесът на удостоверяване е съвместен, като отговорностите са разпределени в четири екипа.

Служебният министър на електронното управление коментира защо на миналите избори дефекти са дали над 140 машини.

"Това бяха не повече от 1% - 1,5%, нека да кажем от всички машини, които са използвани на изборите. От тази гледна точка тези дефекти, които са, да, трябва да бъдат изследвани, но нека не забравяме, че в момента сме в период на подготовка и имаме само 5 седмици до изборния ден. Може би спекулациите, които могат да доведат до тази проверка, биха били много големи.

Запитан "Под спекулации какво имате предвид?"Той отговори:

"От гледна точка на това какъв точно е бил проблемът. Нека също така отбележа, че машините са вече извън гаранция. Мисля, че бяха закупени преди повече от 3 години. И съответно може и това да дава някакво отражение."

На въпрос може ли да се окаже, че няма да има машинен вот с оглед на диалога, който се води между двете фирми, които имат отношение към машините, Мундров отговори:

"Надявам се, нещата да бъдат разрешени. Да, малко, нека да кажа, странно е, че имаме само един кандидатстващ за извършването на процесите, които са по подготовка на машините. Остро се надявам, че, тъй като тази компания все пак е българска, тя да работи и от гледна точка наистина, както и премиерът каза, да не взривяваме изборния процес."