Ако бъдат внесени оставките от премиера Бойко Борисов, ПГ на ГЕРБ ще ги подкрепи, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти в кулоарите на парламента. Така той опита да опровергае коментарите, че е възможно партията да се противопостави на премиера за оставките на Николай Нанков, Ивайло Московски и Валентин Радев, които бяха поискани от Борисов заради трагедията край Своге.

По-рано днес той направи паралел с останалите на поста след оставки министри Теменужка Петкова и Бисер Петков.

"Тогава видяхме настроенията на обществото и след разговори премиерът не продължи процедурата. В понеделник ще водим дискусията. Всеки министър, когато полага клетва, е с оставката в джоба си, участието във властта не е гарантирано", каза Цветанов, като по този начин допусна и сега да се случи същото.

Той дори изтъкна, че има сериозна подкрепа за Нанков, зад когото спонтанно застанали повече от половината кметове.

Думите му дори бяха използвани от лидера на БСП Корнелия Нинова, която днес при старта на новия политически сезон в парламента заяви:

"Главната партия в коалицията - ГЕРБ, от снощи също реагира и в следващите дни ще сме свидетели на битката Цветанов-Борисов, посочи тя и отбеляза, че поискани оставки от премиера Борисов се оспорват от Цветанов. Това говори за абсолютна нестабилност при управляващите и несигурност в страната. Най-тежката реакция е отговорът- диктатура".

Цветанов обаче отвърна:

"Този филм и сценарий го слушам от 2008 г. В понеделник ще има коалиционен съвет, където ще се говори персонално по оставките. Това не е даване на заден, а спазване на коалиционното споразумение. Решението ще е на коалиционния съвет, за да се спази споразумението. Ще водим разговори с колегите от Обединени патриоти, когато вземем политическо решение, ще ви информираме".

По думите му темата за разместване на ресори не била дискутирана.

"Не искам да формирам мнение", така пък Цветанов отказа да разкрие личното си мнение за трите министерски оставки. - "Уважавам колегите, всеки един от тях, когато и бил разглеждан като възможен министър, е получил и съответната парламентарна подкрепа. Но в политиката има моменти, когато трябва да се носи отговорност, но това не обезличава свършеното от тях до момента".

В БСП не изпълнявали посланията на Нинова

В БСП има разцепление, заяви пък Цветанов по повод заявката на Нинова, че в пленарната зала остават само 20 депутати, а останалите отивали при хората. Той каза, че в залата са били 35 депутати от левицата и това по-думите му означавало, че в БСП не спазват партийната дисциплина и посланията на Нинова.

"Що се касае до популизма, че ще ходят при хората, от 11 години се занимавам с политика, няма ден, в който да не съм сред хората. ГЕРБ е партия на народа, тя е част от Европейската народна партия /ЕНП/ и философията на работа в партийния живот е да бъдем в постоянна връзка с хората", допълни той.

По думите му, когато не са в парламента, народните представители от ГЕРБ са сред хората, имат приемни дни, срещи, поставят въпросите на хората пред съответните министри.

"Ако БСП имат проблем с комуникацията с хората и смятат, че по този начин ще го наваксат, това е тяхно решение. Аз днес очаквах да чуя друго от лидера на БСП - какви ще бъдат приоритетите в есенната сесия", заяви Цветанов.

Попитан за разминаването в позициите на президента и БСП по въпроса за евентуални предсрочни парламентарни избори Цветанов заяви:

"Нека да се въздържа от коментар за президента, защото човек, който прикрива инциденти, човек, който смята, че не е направено нищо нередно и да изкараш един невинен човек, инвалид, виновник за пътен инцидент, аз не бих искал да коментирам президента".

ВМРО: Отстраняването на Нанков ще навреди на тол системата

"От ВМРО смятаме тези оставки за прибързани преди да са ясни причините за съответната злополука, но ще решим след коалиционната среща в понеделник как ще гласуваме в пленарна зала", заяви междувременно заместник-председателят на ВМРО и на ПГ на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов.

"Като председател на комисията по регионална политика смятам, че отстраняването на министър Николай Нанков ще доведе до сериозна вреда за въвеждането на тол системата, от която се очакват милиарди в държавния бюджет, и реализацията на водния цикъл. В това отношение аз съм скептичен, че тази оставка ще помогне да се реши какъвто и да е проблем", допълни той, като подчерта, че този подход на подаване на оставки е погрешен.

Още през уикенда лидерът на ВМРО, военен министър и вицепремиер Красимир Каракачанов заяви, че тримата министри в оставка нямат вина за случилото се:

"Не е нормално при всеки повод, като се появи една група, която протестира в интернет или на жълтите павета, да се искат оставки. Защото ако бъдем конкретни, какво ще излезе с тези оставки? Всички знаем, че шофьорът е виновен за катастрофата. Какво? Във всеки рейс да сложим по един милиционер? Или министърът на транспорта и министърът на регионалното развитие да се возят по рейсове?"