Доволни сме от работата на колегите. Прави се определено обновление във всички нива на държавното управление - и в законодателната, и в изпълнителна, и в местната власт. Където има сигнали за нарушения, се реагира бързо и адекватно. Това каза в предаването "Тази сутрин" по bTV зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов във връзка с вчерашното обръщение на премиера Бойко Борисов към редиците на партията.

"От 97 хиляди членове на ГЕРБ може да се случи някой, който да злоупотреби с доверието на партията. Когато имаме сигнали, реагираме адекватно", подчерта Цветанов.

В тази връзка той беше попитан и за бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов и сагата "Суджукгейт": "Споделял съм, че не това е добрият авторитет за областта, но може би към тогавашния момент сме допуснали грешка за включването му в листата и смятам, че това, че си допуснал грешка и че по някакъв начин гледаш веднага да реагираш адекватно на ситуацията и да се освободиш от подобни хора, това означава че имаме процеси, с които можем да ги регулираме, да ги контролираме и винаги да бъдем безкомпромисни".

Около 16-17 март ГЕРБ ще представи листата си с кандидатите за евродепутати, съобщи Цветан Цветанов. Стартовата позиция е с 6-има кандидати, но според Цветанов лесно могат да станат и 7. Все още не е определено кой ще бъде водач на листата.

"Аз съм убеден, че имаме потенциал и за 7 евродепутати. Ние винаги си имаме залог с премиера Борисов и всяка една победа за мен увеличава колекцията на часовниците. Това стана традиция, ние сме и малко суеверни, така че няма да нарушаваме нещо, което води до добри резултати. Имам вече около 10-11 часовника - за всяка една победа", коментира Цветанов.

Прогнозата за сделката за F-16 е, че цената, която държавата ще плати за изтребителите, ще намалява в преговорния процес със Съединените щати. По думите на Цветанов изборът на F-16 е най-добрият възможен, защото по този начин България ще стане част от интегрирания подход в НАТО.

"Единственото, което е ясно, че цената ще намалява в този преговорен процес, няма скрити разходи, които могат да бъдат направени в последствие. Докато скрити разходи във всички останали самолети, които бяха разглеждани, по-специално "Грипен", има възможност да се повиши тази цена", коментира зам.-председателят на ГЕРБ.

Той категорично отхвърли определението на президента Румен Радев, че сделката за F-16 е "триумф на лобизма": "Може ли, когато водиш преговори със Съединените щати, да го наричаш това лобизъм, може ли да говориш за лобизъм при положение, че погледнеш как са се купували и как са придобивани способности в съответните военновъздушни сили на държавите членки на НАТО в ЕС".

"Ползвахме експертизата на бившия началник на Румен Радев - генерал Попов. Той беше началник на Румен Радев и съм убеден съм, че има много повече способности, както да решава проблеми, така и да бъде много по-земен, много по-всеотдаен за експертизата, която може да я предостави на съответните колеги в Комисията по отбрана", добави Цветанов.