И двете коалиции около ДПС ще участват в изборите през октомври, но едната ще е с друго име. Това стана ясно след поредния ден от документната война. 

Днес Централната избирателна комисия регистрира коалицията около Делян Пеевски "ДПС - ново начало" за участие във вота през октомври. Малко по-рано ЦИК регистрира при неприключила проверка на подписката и "Алианс за права и свободи - АПС" за участие в предсрочните парламентарни избори. Документите за нея бяха внесени в ЦИК от коалиционните партньори на Джевдет Чакъров и Ахмед Доган "Земеделски народен съюз" и СБОР. Освен това на днешното си заседание изборната комисията гласува да откаже регистрация на партия ДПС, документите за която пък бяха подадени преди дни от фракцията на Доган и Чакъров. 

Хронология на събитията от днес по казуса ДПС

Миналата седмица ЦИК прие паралелно документите за регистрация на "ДПС - Ново начало" и "Демокрация, права и свободи - ДПС", след което отказа тяхната регистрация, като се позова на изборния закон - не може в състава на две коалиции да фигурира една и съща партия.

Днес Върховният административен съд се произнесе по законосъобразността на отказа на ЦИК да регистрира "Движение за права и свободи - Ново начало", като постанови Централната избирателна комисия незабавно да регистрира коалицията за участие в изборите през октомври. 

ВАС прие, че заявленията на двете коалиции, в образуването на всяка от които участваше политическа партия ДПС, не са подадени едновременно. Заявлението на коалицията-жалбоподател - "ДПС - Ново начало", е било подадено преди заявлението на коалиция "Демокрация, права и свободи - ДПС", още в 00:05 часа на 2 септември по електронен път, подписано с електронни подписи и на двамата представляващи коалицията. Електронното заявление на коалицията обаче не било отразено в регистъра и не е разгледано от ЦИК. 

Така тази вечер на свое заседание комисията регистрира "ДПС - ново начало" за участие във вота. Решението бе подкрепено с 15 гласа "за". 

"Знам, че съдебните решения се изпълняват и не се коментират. Съдебното решение ме притесни, че постави пред ЦИК въпроса какво прави с осигуряването на възможности за извършване на процесуални действия пред ЦИК в електронна форма - нещо, което ЦИК няма как да осигури за всички участници в изборния процес", коментира Севинч Солакова, секретар на изборната комисия, цитирана от БТА. 

"Смятам, че в Изборния кодекс следва да бъде уредена процедурата, за да може да се изпълни това изискване, каквото съдът приема в решението си, че е налично, а това не е факт, категорична бе тя. По думите ѝ от момента на произнасянето на съда до произнасянето на ЦИК е добре да бъдат разгледани всички документи, свързани с регистрацията. Единствената възможност остава безпрекословно, без да се коментира, да се приеме решение", каза тя.

След като гласува регистрацията на "ДПС - Ново начало", ЦИК разгледа и отказа регистрация за участие в изборите на партия "Движение за права и свободи", представлявана от Джевдет Чакъров. Решението на комисията бе гласувано с 13 гласа "за" и двама против.

"В 17:00 часа има ясна воля, че всичките воли досега от страна на пълномощници от председателя Пеевски, са отменени с акт в 17 часа на председателя Чакъров. Това, което е написано тук, не отговаря на действителността, че са противоречиви. Има последователност на първо заявление, на оттегляне и така до 17:00 часа", коментира членът на ЦИК Ерхан Чаушев.

По думите на Севинч Солакова е важно да се отбележи съществен факт - партията действа чрез своя председател, име и неговото лице. А в другия случай - чрез пълномощник. Тези факти не са отразени и не намират отражение в решението. В крайна сметка трябва да мотивираме всички партийни субекти в изборите да действат чрез своите председатели, посочи тя. В крайна сметка ЦИК гласува да бъде изпратено писмо до ГРАО за изключване от базата данни на подписката на ДПС.

Междувременно Румен Йончев, председател на "Земеделски народен съюз" (ЗНС) и Веселин Пенев, представител на СБОР ("Справедлива България обединени родолюбци") - двете партии, които влязоха в коалиция с фракцията на Доган и Чакъров, внесоха в Централната избирателна комисия документи за участие в изборите на "Алианс за права и свободи".

На въпрос дали хора от ДПС са част от този алианс Йончев отговори: "Ще видите, кампанията предстои, предстои регистрацията на листите, обявяването на водачите, много ясно ще дадем знак. Името "Алианс за права и свободи" не е избрано случайно. С думата "алианс" заявяваме по-широко отваряне към всички български граждани, така че да търсим подкрепа за радикалната промяна в България, каза Румен Йончев пред журналисти. Той е убеден, че името няма да обърка избирателите, защото те много ясно виждат кой кой е в българската политика. 

Малко преди 20 часа ЦИК регистрира при неприключила проверка на подписката "Алианс за права и свободи - АПС" за участие в предсрочния парламентарен вот. От коалицията са внесли 3631 подписа за подкрепа за участие във вота, при необходими най-малко 2500 по закон. Решението на ЦИК бе подкрепено с 13 гласа "за".

На пресконференция в централата на партията Джевдет Чакъров коментира, че "изключеният от ДПС Пеевски" е "откраднал марката ДПС с помощта на Върховния административен съд като инструмент на превзетата държава". Той увери, че автентичното ДПС на Ахмед Доган ще участва на изборите на 27 октомври. "Всички ще имат възможност да подкрепят ДПС на д-р Ахмед Доган, да подкрепят принципите, идеите и идеологията на партията ни, която е повече от 30 години в политическия живот на страната", каза Чакъров.

Относно решението на ВАС, ние ще видим всички възможности в правната рамка, увери Чакъров. Не коментираме решението на съда, но са нарушени всички правови норми. Консултираме се по какъв начин то може да бъде оспорено, добави той. Чакъров каза още, че категорично няма електронно поддаване на документи в ЦИК за регистрация, за което претендира Делян Пеевски.

Утре, 12 септември, от 11:00 часа, в открито съдебно заседание ВАС трябва да разгледа и жалба от "Демокрация, права и свободи - ДПС" за отказ за регистрация на коалицията за участие в изборите за народни представители. 

В 17.00 часа днес пък изтече крайният срок за подаване на документи за регистрация за предстоящите парламентарни избори. Такива бяха подени от 28 партии и 11 коалиции. Всички, спазили срока, ще бъдат регистрирани в условията на т. нар. "неприключила проверка". ГРАО ще проверява списъците, представени от партиите и коалициите, до 14 септември. ЦИК ще вземе решение за заличаване, ако има формация с некоректна подписка.

Също така, в срок до 21 септември Комисията регистрира за участие в изборите партия или коалиция, в случай че съдът е отменил решението за отказ за регистрацията ѝ. Партиите, коалициите и инициативните комитети правят предложения до районните избирателни комисии за регистрация на кандидатските листи и РИК ги регистрира, като крайният срок е 17.00 часа на 24-ти септември.