Избирателната активност в страната не е висока, движи се като на предходните избори през ноември 2021 г., сочат данните на социолигическите агенции. Въпреки това техните резултати са по-високи от тези, които обяви Централната избирателна комисия.

Избирателната активност за страната е 8,89% към 11:00 часа при гласували 586 898 избиратели. Това обяви говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Цветозар Томов. Най-висока е активността в Монтана - 12,85%, а най-ниска - в Пловдив-град - 6,27%, каза той.

По думите му активността за страната е малко по-висока от активността на втори тур на президентските избори на 21 ноември 2021 г. Тогава тя е била 8,7%. Ако я сравняваме с парламентарните избори през юли, тя е по-ниска. Тогава е била 12%. Сега трябва да отчитаме и сезонния фактор, графикът на гласуване в изборния ден не винаги е един и същ, така че е рано да се направят категорични изводи, каза Томов.

Според него се очертава поредната ниска избирателна активност. На базата на тези данни аз съм почти сигурен, че няма да достигнем три млн. избиратели, заяви Томов.

Относно броя на технически неизправните машини в страната той каза, че са 22. По думите му това е сравнително малко, като се има предвид общата бройка за страната.

За вота в чужбина Томов отбеляза, че са излезли първите изборни резултати от секцията в Крайстчърч, Нова Зеландия. Той заяви, че няма да коментира резултатите, тъй като вотът продължава, но отбеляза, че те са доста фрагментарни.

Очакваме резултатите от Оукланд и австралийските секции, каза още той.

До обяд в Централната избирателна комисия са постъпили 28 сигнала и 2 жалби за предизборна агитация. Всички те се разглеждат.

Вчера всички сигнали, които бяха подадени в ЦИК за нарушения в деня за размисъл, бяха подадени за агитация в социалните мрежи. По този повод заместник-председател ятна ЦИК Росица Матева уточни:

"По силата на Изборния кодекс ЦИК не може да проверява съдържанието в социалните мрежи. Те не са медийна услуга и няма как да санкционираме излъчванията там и това, което се пише там, така че биват оставени без разглеждане тези сигнали. Даже призовах да не се подават такива сигнали. Дори и в изборния ден ние не можем да санкционираме това, което се случва в социалните мрежи".

Всички секционни комисии в Турция, за които е имало проблем с част от членовете, са били попълнени.

Избирателната активност в страната според екзит пола според "Галъп интернешънъл болкан" към 11 часа е вече 10,11%.

Активността се движи около и дори малко по-високо от активността на последните избори през ноември 2021 г., отбеляза изпълнителният директор на "Галъп" Първан Симеонов.

"Най-общо към този час активността се движи около тази на последния вот", посочи социологът.

"Много е рано да се каже. Ако се запазят така нещата, остават в прогнозите. Сравнително ниска за българските стандарти активност, но е още преди обед", допълни той пред БНР.

"Високата активност невинаги е резултат от хубави развития. Висока активност идва, когато обществото се наелектризира, поляризира, политизира, понякога даже излишно. Невинаги ниската активност е неприятен индикатор, въпросът е да не става прекалено ниска. Имаме надежда, че тя няма да е толкова ниска, колкото можеше да бъде, ако се продължи надолу по склона. Високата активност обикновено идва с големи, нови политически сили и трудно може да се очаква, когато през няколко месеца се правят избори. Но пък от друга страна висока активност може да се очаква, когато има реален залог, свързан с качество на живот, с личната и националната сигурност, така че интересът към изборите едва ли ще е пренебрежимо нисък", коментира Симеонов.

Избирателна активност според екзит пола на "Тренд" към 12:00 часа е 13,4%. Това съобщиха от изследователския център. Избирателната активност към 12:00 часа на предишните парламентарни избори е била 14,3 процента. Избирателната активност към 10:00 часа беше 6,2 на сто като към този час  На предишните парламентарни избори е била 7,1%. Към настоящия момент избирателната активност не е висока, коментира социологът Евелина Славчева. Миналата годинаса гласували малко над 2 600 000 души, което е най-ниската избирателна активност от демократичните промени в България.

"Твърде близо, но без никакви индикации да прескочим активността на миналите избори."

Симеонов Първонав призова избирателите да не обръщат внимание на "никакви класации и измишльотини, които ще започнат неминуемо да текат в различни медии", защото натрупванията ще станат надеждни едва в ранния следобед.

Избирателната активност е най-интересното нещо в изборния ден, защото всеки път различни фактори влияят върху нея и върху това до каква степен ще мобилизират гражданите да излязат да гласуват. Този път основният фактор е умората, тъй като в рамките на 2 години, четвърти парламентарни избори се провеждат. Това не трябва да ги отказва да гласуват. Всеки български гражданин трябва да излезе да гласува, защото това е една от възможностите, в които той да влияе на демократичната система", коментира пред БНР и Светлин Тачев от "Галъп интернешънъл болкан".