Доволен от доклада и оценката на Европейската комисия за България е главният прокурор Сотир Цацаров. Той коментира пред журналисти, че страната ни за първи път от доста време е получила "доста обективна оценка" и са взети предвид положените усилия. Относно препоръката за отпадане на механизма за наблюдение на България, Цацаров заяви, че това е резултат именно от тази реалистичната преценка на еврокомисарите.

"Вярно е, че това съдържание на мониторинговия доклад не радва всички, но тези, които мислят за България, трябва да бъдат доволни от това", заяви главният прокурор.

Цацаров изтъкна, че е необходимо да продължат усилията по отношение на съдебна реформа и противодействието на корупцията.

"Всяко успокоение е вредно и ще ни върне години назад", поясни Цацаров, цитиран от БТА.

Той коментира и спецакцията в Несебър в навечерие на местните избори, при която са задържани петима души. Сред тях е и кметът Николай Димитров. 

"ЦИК даде разрешение да бъдат задържани и обвинени. Не се прави нищо необичайно, прави се нещо, което е предвидено в Изборния кодекс, нашият отговор на това масирано купуване на гласове, което сме установили на територията на Община Несебър, е това разследване" каза той.

Самият той сподели, че е напълно спокоен ден преди избора на негов наследник и заяви, че е готов за този избор.