Отпадането на механизма е нещо добро, но това трябва да ни амбицира още повече. Всеки ден, всеки час да се борим за върховенството на закона, за борбата с корупцията и контрабандата. Това коментира министър-председателят Бойко Борисов в началото на днешното правителствено заседание пред журналисти по повод вчерашното предложение на Европейската комисия да отпадне Механизмът за сътрудничество и проверка за страната ни.

Според него за това, което е отчетено от ЕК, че е свършено добре, трябва да се положат още допълнителни усилия.

Премиерът Борисов поздрави всички, които са работели усърдно и са направили така, че България да има добър доклад.

"Искам да поздравя всички, които работиха толкова усърдно - на Външно министерство, вътрешното, на правосъдието... А и към Станишев мога да изкажа благодарност, Тимерманс, Жан-Клод Юнкер и всички, които направиха така, че да имаме добър доклад за България", каза той.

Премиерът обаче изрази съжаление, че някои политически опоненти реагират, че все едно нещо лошо се е случило и  изтъкна, че в доклада никъде не се споменава правителството, а е написано за България. "Утре ще дойдат да управляват, ще имат една държава, която не е под ударите на механизма", посочи още Борисов.

По думите му с отпадането на механизма се е случило нещо хубаво за България, но въпреки това съжалява за отделянето ни в случая с Румъния. "Не е хубаво, защото трябва да вървим със съседите и Балканите заедно, за да има просперитет в този регион", каза Борисов.