Разбивка на агенция "Тренд" на вота в София по партии показва, че на днешния балотаж избирателите на ГЕРБ са предпочели Ваня Григорова за кмет на столицата - 54,1% спрямо 32,8%.

75,8% от избирателите на "Възраждане" са гласували сега за Григорова, при 18% за Васил Терзиев.

При електората на КОД съотношението е следното: Васил Терзиев получава 62,5%, 18,8% - Ваня Григорова, а също 18,8 на сто - не подкрепям никого, предава Нова тв.

"Две към едно е съотношението на избирателите на ГЕРБ, които са гласували за Ваня Григорова. Избирателите на "Възраждане" 90:10 са дали вот в нейна полза", коментира пред БНР изпълнителният директор на "Галъп интернешънъл болкан" Първан Симеонов, като уточни, че става дума за избирателите на двете партии, които са излезли да гласуват на втория тур на местните избори в София.

"ГЕРБ е стабилна партия на местната власт. За общински съветници в София стабилно води", подчерта той.

По думите му в страната хората на повечето места са гласували за промяна: "На някои места ГЕРБ намери свеж кандидат и излезе с него напред, и си бие. Както е в Пловдив".

Голямата активност идва с големи нови играчи, изтъкна Първан Симеонов.

"Като разсъждаваме политологично, президентът Румен Радев тук-таме в страната ще има свои кметове. Но не в смисъл, че той ги е легитимирал или ги е излъчил. Доста по-мъдро и безшумно ще се получи така, че доста кметове на областните градове ще гледат с надежда не толкова към сглобката, колкото към президента Радев", коментира той.