Говорих с изпълнителния директор на "Топлофикация София" и той каза, че е запорирана само една от сметките, няма проблем по отношение на дейността на дружеството и предоставянето на топлофикационната услуга. Това заяви кметът на София Васил Терзиев на брифинг в Столичния общински съвет.

"Това се случва сравнително регулярно, когато идва отоплителният сезон. Там имаме голям системен проблем", каза кметът.

Става въпрос за запор на само една от сметките на "Топлофикация" като запорът е за 25 млн. лв., поясни кметът. Според него има голям системен проблем, тъй като дружеството има 1,6 млрд. лв. задължения. Изключително нужно е да работим с държавата, тъй като и транспортът, и "Топлофикация" изискват активна роля на държавата, което е много трудно в състояние на постоянен изборен процес, където трудно се поема отговорност и се вземат решения, заяви столичният кмет, цитиран от БТА.

Той съобщи, че ще организира срещи с министър-председателя и с отделни министри, за да се изработят пътни карти за решаването на всички проблеми. Без едно добро партньорство няма как със собствени средства, да покрием такива големи финансови дупки навсякъде, каза кметът Терзиев.

По неговите думи проблемът с "Топлофикация" е системен и очаква от ръководството, което беше сменено през лятото, да представи дългосрочен план за оздравяване на дружеството.

На въпрос за какъв период са натрупани тези 25 млн. лв. и на каква стойност възлизат другите просрочени задължения Васил Терзиев каза, че не може да даде точна разбивка и че те са натрупани за много години. С колективни усилия ще трябва да се направят доста усилия за промяна на работата на тези дружества, заяви кметът Васил Терзиев.

Шефът на "Топлофикация София": На прага сме да сключим споразумение с "Булгаргаз"

Директорът на "Топлофикация - София" Петър Петров също увери, че столичани няма да останат без парно заради наложения от "Булгаргаз" запор върху сметките на дружеството. До края на седмицата трябва да бъде извършено плащане към газовата компания.

"Няма никаква база за притеснение. Има запор на една-единствена сметка. Към настоящия момент имаме активни преговори с "Булгаргаз". На прага сме да сключим споразумение и да се прекрати цялата тази дилема", каза Петров пред БТА.

По думите му няма никакъв проблем и за оперативната дейност на дружеството, както и да се внася излишно напрежение по темата.

На въпрос защо според него точно сега се предприемат подобни действия, Петров предположи, че може "Булгаргаз" да има нужда от парични потоци в баланса.

"Не е решение, което да е предварително обсъдено с нас. Ние изненадващо научихме за него. Веднага влязохме в контакт с ръководството на дружеството, обяснили сме какви са нашите възможности и в момента, мисля че до края на седмицата ще имаме положителен резултат. За момента е спряно налагането на запорите по останалите банкови сметки", каза изпълнителният директор на "Топлофикация София".

Петров още веднъж увери, че няма проблем с дейността на дружеството, нито за началото на отоплителния сезон, нито за служителите и техните възнаграждения.

Политически реакции  - от "заметено под килима" до "политически цели" на ГЕРБ

"Топлофикация София" е дружество, което натрупа почти 2 млрд. лв. задължения през годините, заяви общинският съветник от БСП в Столичния общински съвет (СОС) Иван Таков на брифинг по повод запорираните сметки.

Таков каза, че по темата за "Топлофикация" в СОС са правени не една и две работни групи и комисии през годините. Там проблемите са изключително критични, коментира общинският съветник. Той каза, че задълженията на дружеството към "Булгаргаз" и Българския енергиен холдинг са общо над 1,5 млрд. лв. Според Таков трябва да се търси адекватно решение, но това е трябвало да се случи преди години.

Общинският съветник припомни, че работните групи в Столичната община стигаха донякъде, но не се вземаше никакво решение за подобрение на състоянието на "Топлофикация". Имаше идеи за модернизация, за привличане на външен инвеститор. Всичко това беше "заметено под килима", включително и от предишното управление на Столичната община, и затова не съм учуден от това, което се случва, но съм притеснен предвид настъпващия зимен сезон, заяви Иван Таков.

"Има партии, които, за да постигнат политически цели, са готови да жертват цели системи, хиляди работещи в общинските дружества, както и да жертват благополучието на 1,5 милиона софиянци за постигането на политически цели, заяви на брифинг и общинският съветник Борис Бонев, председател на групата на ПП-ДБ-"Спаси София") в Столичния общински съвет (СОС).

Според Бонев запорирането на сметките на дружеството, чийто принципал е Столичният общински съвет, се прави с политически цели "при правителство с премиер бивш депутат от ГЕРБ шест мандата в шест парламента, бивш председател на Народното събрание, очевидно силна политическа фигура, и правителство, макар и да се води служебно - на ГЕРБ, в кампания, един ден след като беше обявено от "Топлофикация", че има готовност да започне отоплителния сезон".

Да се запорират сметки, които са проблеми от десетилетия, за всички е ясно защо се прави, подчерта Борис Бонев.