Към момента не се налага включването на въоръжените сили в охрана на границата, такова решение не е взето и ще бъде взето, когато обстановката го налага. Това заяви премиерът Стефан Янев в парламента по време на изслушването за риска от мигрантския натиск. Той добави, че е готов да даде и повече подробности за ситуацията по границата, но на закрито заседание на парламента.

В голямата си част оградата по границата не се нуждае от ремонт, констатира Янев. Част от датчиците не работят, призна още министър-председателят.

Веднага след него и вътрешният министър Бойко Рашков подчерта, че към момента "Гранична полиция" се справя със задачата да не допуска нелегални мигранти. Той посочи, че в момента не се намираме във война, за да изпращаме военни на границата.

"Разчитаме на армията само тогава, когато няма никакви други възможности за овладяване на мигрантския натиск - само тогава, когато стане толкова силен, че само със силите на МВР няма да може да се препятства навлизането на чужди граждани на територията на нашата страна", каза той. С днешна дата няма такава необходимост.

Рашков посочи, че ако това стане, ще настъпят сериозни затруднения с тяхното настаняване и издръжка. Има канали за трафик на мигранти, образуват се дела и те наближават цифрата 200, уточни пред депутатите Бойко Рашков.

"В Брюксел сме поставили нашите въпроси, там има единодушие по въпроса, че трябва да се окаже съдействие и помощ на държавите на първа линия и ние много разчитаме, че ще получим такава помощ. Ние сме входът за мигрантите към държавите, членки на ЕС", добави още Бойко Рашков.

9.6 млн. лв. са необходими за участието на средно 600 военнослужещи и техника до края на годината за охрана на границата, пък съобщи преди вътрешния министър и министърът на отбраната Георги Панайотов.