"За всички нас, които сме служили в редовете на Българската армия, военната професия е добре осъзнат избор и огромна отговорност - отговорност да бъдеш достоен да носиш българската военна униформа, да пазиш чистотата на националните символи и винаги да поставяш Родината на първо място. Това трябва да е и нашият завет към следващите поколения - националните ни интереси да бъдат отправна точка за всяко наше решение, действие и избор. Защото силната, единна и благоденстваща България е кауза, която постоянно трябва да бъде отстоявана". Това се посочва в новогодишното обръщение на министъра на отбраната Стефан Янев към военнослужещите и цивилните служители от Въоръжените сили, съобщиха от Министерството на отбраната.

Необходима е по-ефективна политика в областта на човешките ресурси, чрез която да бъдат привличани и задържани най-способните, както и ясна перспектива за стабилното и устойчиво професионално развитие за военнослужещите, отбелязва министърът.

Хората в отбраната трябва да получат полагащото им се признание, справедливо отношение и подобаващо възнаграждение за свръхусилията, лишенията и рисковете, пред които професията всекидневно ги поставя, добавя той.

"Адекватните военни способности се постигат с отговорна държавна политика в сферата на отбраната и сигурността и с адекватни и прозрачни действия в областта на планирането, финансирането и отчетността. Изискват се и ефективна външна политика и дипломация в контекста на съвременната геополитическа динамика, при безкомпромисно и неизменно отстояване на националния интерес", се казва още в обръщението на Стефан Янев.

Той изтъква, че по време на мандата си като министър на отбраната ще разчита на доверието и подкрепата на хората в Министерството на отбраната и Българската армия за изграждането на модерни и боеспособни въоръжени сили и им пожелава Новата 2022 година да донесе много успехи, осъществени цели и удовлетворение от постигнатото.

"Бъдете здрави, щастливи и добротворни! Нека домовете Ви бъдат изпълнени с радост, любов и топлина! Нека Новата година донесе здраве, мир и благоденствие на всички българи!", пожелава още министър Стефан Янев.