"ЕС не може да позволи енергийната криза да подкопае икономическото възстановяване след пандемията. Необходим е амбициозен европейски план, както и краткосрочни мерки, за да се стабилизира пазарът в следващата година и да се нормализират цените за крайните потребители. Благодарение на поуките от коронакризата и натиска на ПЕС, общият европейски отговор не закъсня. След дебата в пленарна зала, иницииран от Групата на социалистите и демократите в ЕП, Комисията представи пакет от мерки, сред които спешно подпомагане на доходите на домакинствата, държавна помощ за предприятията и данъчни облекчения."

Това заяви президентът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев на среща с премиерите на Испания - Педро Санчес, Португалия - Антонио Коща, Швеция - Стефан Льовен, Малта - Роберт Абела и Финландия - Сана Марин преди заседанието на Европейския съвет в Брюксел. Левите лидери обсъдиха повишаващите се цени на енергията, върховенството на правото в Полша, както и поредицата изборни успехи социалистите в Европа. В срещата се включиха още върховният представител на ЕС Жозеп Борел, еврокомисарите Паоло Джентилони, Никола Шмит и Елиза Ферейра, както и председателят на Групата на социалистите и демократите в ЕП - Ираче Гарсия.

"Редица държави вече предприеха действия на национално ниво, но правителствата трябва да бъдат подкрепени в дългосрочен план. Социалистите настояваме за стратегическа оценка на енергийния пазар, за да се установи причината за шоковото увеличение на цените - поскъпването на горивата в световен мащаб или пазарна спекула. Европа има необходимост от и от съвместен капацитет за съхранение на енергия, който в момента е едва 20% от годишното потребление на газ.", допълни Станишев.

Премиерите на Испания - Педро Санчес, на Швеция - Стефан Льовен, на Финландия - Сана Марин и на Португалия - Антонио Коща

Снимка: ПЕС

По темата за върховенството на правото, лидерите от ПЕС се обединиха, че десните правителства в Европа не могат да си затварят очите за спазването на европейските ценности и правата на гражданите, докато настояват за безотчетно финансиране от ЕС и заобикалят редица европейски инициативи.

"Проблемът с върховенството на правото в Полша и Унгария е ценностен, не само правен. Но не е достатъчно да сочим с пръст хора и държави. Трябва да посочим симптомите и да насърчим хората да ги разпознават навреме. А те са до болка познати - лозунги за национален суверенитет и патриотизъм, противопоставяне на едни групи хора срещу други, насаждане на разделителни линии от типа "ние" и "те". Зад тази димна завеса винаги се крият користни политически интереси, желание за превземане на институции, медии и бизнеси, както и безотчетно облагодетелстване за сметка на европейските фондове. Европейските институции, включително държавите-членки, трябва да действат сега.", заяви президентът на ПЕС.

Участниците в лидерската среща на ПЕС обсъдиха и последните изборни победи за социалистите в Германия, Норвегия и Португалия. Успехът за левицата в Италия е пореден сигнал, че ефективните решения за излизане от кризата, предложени от социалистите, както и редицата успешни леви инициативи на европейско ниво резонират все по-отчетливо с европейските граждани.

Премиери, комисари и партийни лидери от левицата изразиха загриженост за засилващото се разпространение на заразата от COVID, която се наблюдава в последните седмици предимно в страните с по-нисък процент на ваксинация. Лидерите от ПЕС призоваха за повече усилия на национално ниво по отношение на информационните кампании за ваксинация, за да се намали нарастващият дисбаланс в мерките в различните държави-членки.

Снимка: ПЕС