Спор между депутати от ГЕРБ и премиера Кирил Петков за издирването на алпиниста Боян Петров, който изчезна в Хималаите през 2018 г., отклони вниманието на народните представители, които обсъждат оставката на военния министър Стефан Янев и новата кандидатура за поста на Драгомир Заков.

Напрежението между Петков и депутати от ГЕРБ-СДС се появи след изказване на Екатерина Захариева. Тя заяви, че въпреки забележките към правителството, нейната парламентарна група ще "спаси" и днес премиера.

По-малко от 30 мин. преди началото на днешното заседание от медиите ние научихме, че сменяте номинацията на проф. Тагарев с тази на Драгомир Заков. Аз няма да говоря за личните качества и на двамата - познавам ги и съм работила добре с тях. Но съчувствам на проф. Тагарев, защото той беше използван в тази тежка ситуация. По отношение на посланик Заков, който очевидно е приемливата кандидатура за президента Радев и за БСП - такава, каквато проф. Тагарев не е била", посочи Захариева и добави:

"Питам се с цената на какво той е такава приемлива кандидатура".

По думите ѝ рокадата в последната секунда буди няколко въпроса.

"Имате ли изобщо коалиционно споразумение, г-н премиер?"- попита Захариева - "В това, което наричате коалиционно споразумение, всяка една от партиите или движенията сама определя министрите си."

Захариева попита и докога президентът Радев ще определя министрите в кабинета.

"Вярно е, че той ви създаде, но в момента дрънчи на война", заяви депутатката.

"Много се надявам да не се окажете в ситуация, в която министърът ви отново да изказва лично мнение. И днес ще ви спасим, г-н премиер", каза още Захариева.

"С такива приятели не ви трябват врагове", реагира Петков.

"Знаете ли каква е разликата защо вчера имахме успешна операция с изнасяне на 190 човека, а нямахме подобен успех в една друга обща операция, която ние направихме с вас преди години? Разликата е, че тогава правителството на Бойко Борисов отказа за седем минути да финансира спасителната операция за Боян Петров. На нашето правителство ни отне 10 секунди да вземем правилното решение в критичен за българите момент", коментира премиерът.

Последва реакция на Тома Биков от ГЕРБ. Той порица премиера за изказването му и каза, че лично е чул съпругата на Боян Петров какво мисли по този въпрос.

"С тези лъжи трябва да се спре", настоя депутатът.

Екатерина Захариева призова да не се прави личен пиар с човешкия живот. Хубаво е, че сте си го сложил в CV-то, обърна се тя към премиера. Захариева беше категорична, че в момента, в който алпинистът е изчезнал, правителството е било готово да предприеме всички действия по издирването му.

Депутатите от ГЕРБ призоваха да се отдаде почит на Боян Петров и темата за него да се прекрати. За това настоя и председателят на парламента Никола Минчев. Нека темата със спасяването на Боян Петров да не бъде централна тема, каза той. И призова депутатите да се концентрират върху дебата.

Той посочи, че спасяването на наши сънародници от Украйна също е особено важно, но не е основната тема на днешното извънредно заседание. По-рано Минчев отправи забележка към премиера да не използва глагола "изнасям", а "извеждам" за евакуацията на хора от Украйна.