От 6 до 8 партии влизат в парламента или ще имаме формула от 6+2. Между 8% и над 9% разлика между ГЕРБ и "Продължаваме промяната" дават социологическите агенции в последните дни преди изборите за парламент на 2 октомври. Около ПП има периферия от избиратели, но при ниска избирателна активност трудно може да се направи пробив, твърдят някои от тях.

Ожесточена битка се оформя между второ и пето място. Според данните при втората група партии, едни поставят Възраждане на трето място, други ДПС, а четвърти БСП. Това предполага разместване на позициите между партиите, намиращи се по средата на условната "електорална класация".

Социолозите предвиждат ниска избирателна активност от около 45% или около 2 600 000 избиратели. Българите остават поляризирани и твърде скептични към възможността след тях да се сформира редовно правителство.

Тренд

На прага на предсрочните парламентарни избори, дистанцията между първите две партии се увеличава. ГЕРБ-СДС утвърждава първата си позиция с 25.7% от гласуващите, докато при "Продължаваме промяната" ерозията в обществената подкрепа не спира в рамките на предизборната кампания, достигайки 16.4% в седмицата преди изборите.

Проучването на Тренд за "24 часа" е в периода 21-27 септември. Направени са 1001 ефективни пряко полустандартизирани интервюта лице в лице.

При "Възраждане" се регистрира силен финален спринт, като партията на Костадин Костадинов достига до 13.9% от гласуващите или това е ръст от 26%. 

Снимка: Тренд

ДПС стои стабилно на позиция от 11.9% от гласуващите, но Движението има потенциал да повиши относителната си тежест заради вота от чужбина.

8.7% от избирателите декларират, че ще гласуват на предстоящите избори за БСП, а 7.6% за Демократична България.

"Има такъв народ" и "Български възход" са близо до парламентарната бариера, но все пак остават над нея с резултат, съответно 4.4% и 4.2% от гласуващите.

Под прага за парламентарно представителство остават "Изправи се, България" (2%) и ВМРО-БНД (1.2%).

Сред тези, които декларират, че ще гласуват на предстоящите избори, 72% заявяват, че твърдо са решили за кого ще дадат своя глас, докато над една четвърт все още се колебаят.

 Алфа Рисърч 

Няколко дни преди вота ГЕРБ (25.2%) е първа политическа сила в електоралните предпочитания на твърдо решилите да гласуват. По време на кампанията партията запазва избирателите си, с лека тенденция към мобилизация и ръст на твърдите симпатизанти.

С 16.5% "Продължаваме промяната" се очертава като втора политическа сила, но при нея се наблюдава отлив в хода на кампанията. Около партията има периферия от колебаещи се избиратели и тя може да се движи в по-широки граници, но при ниска избирателна активност трудно може да осъществи по-значителен пробив.

Настоящото изследване е проведено в периода 27 - 29 септември 2022г. от Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Проучването е проведено сред 1025 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

Следва една група от три партии, които са много различни по характер и динамика, но регистрираните в последното проучване резултати, са в относително малък диапазон:

ДПС е с потенциал от 13,1%, като ключов за конкретната му позиция може да се окаже вотът от чужбина.

Снимка: Алфа Рисърч

"Възраждане" удвоява резултата от ноемврийските избори през 2021г. и достига до около 11 на сто. Партията се възползва от отлива на избиратели от ПП, ИТН, частично от БСП и бившите "патриоти". Концентрира в себе си русофилския вот. Същевременно изключително негативните настроения (78%) към обявената мобилизация в Русия започват да действат като своеобразна преграда срещу този вот. Кой от факторите ще се окаже с по-голяма сила ще се реши буквално в последните дни от кампанията.

БСП успява да запази социалната си ниша, въпреки навлизането в нея на ПП, и може да разчита на малко над 10 на сто от вота на гласоподавателите. Тя също е една от партиите, които се движат в по-широк диапазон, в зависимост от мобилизацията за гласуване. Ключово за нея е да убеди по-възрастните си избиратели да отидат до урните и да не загуби част от тях по чисто технологични причини.

Ръст в хода на кампанията отбелязва Демократична България, като в края й потенциалната подкрепа достига до 8.4%. Обединението връща част от избирателите си, гласували за ПП на предишните избори, но обменът на избиратели между тях остава доста висок и евентуално еднопосочно движение към някоя от двете може да доведе до разместване на техните проценти.

На ръба за влизане в 48-то Народно събрание остават Български възход (4.4%) и ИТН (4%). И при двете партии мобилизацията на потенциалните избиратели е относително ниска, а колебанието дали да гласуват за тях, или за друга политическа сила - високо. Бъдещото им парламентарно представителство може да зависи от малко на брой гласове в самия ден на вота.

Националното проучване на Алфа Рисърч показва, че три дни преди предсрочните парламентарни избори, българите остават поляризирани и твърде скептични към възможността след тях да се сформира редовно правителство. 47,1% смятат, че ще се състави кабинет. 42,8% не смятат за реалистична тази възможност. Огромното мнозинство от българите желаят съставянето на кабинет, но очевидно позициите и поведението на партиите в предизборната кампания излъчват противоположни послания. Което, освен всичко друго, демотивира немалка част от гражданите да отидат до урните.

Относително ниска избирателна активност - в рамките на около 45% от пълнолетното население в страната. Очакванията са до урните да отидат не повече гласоподаватели, отколкото през ноември миналата година, която отбеляза рекорд по нисък вот, а е напълно възможно да се слезе и под прага от 2 млн. 600 хил. гласуващи. Кампанията не е повишила съществено нито желанието за участие в изборите, нито категоричния избор на българите. Това сочи националното представително проучване на Алфа Рисърч.

 Галъп

ГЕРБ-СДС получават 25,8% от потенциалните гласове за партии, коалиции или независими кандидати, "Продължаваме промяната" - 16,6%, а ДПС и "Възраждане" към края на септември спорят за третото място, съответно с 13,2% и 12,8%.

Данните са от национално представително изследване на "Галъп интернешънъл болкан", проведено за Българското национално радио, осъществено между 20 и 27 септември сред 1009 пълнолетни българи с таблети чрез пряко интервю "лице в лице".

Не е изключено ДПС и "Възраждане" да се окажат в "пакет" и с други участници в класацията - заради колебания в активността и мобилизираността на различните електорати. БСП е с 9,2% от потенциалния вот. "Демократична България" - със 7,8%. Близо над бариерата са "Има такъв народ", с 4,2%, а "Български възход" са на самия ръб с 4% и предвижданията са още по-трудни.

Така се потвърждава отбелязаната от "Галъп" още преди няколко седмици формула 6+2: шест сигурни формации и две, за които няма такава сигурност. Под бариерата изпъкват "Изправи се, България" и ВМРО, съответно с резултати от 1,9% и 1,2%. Не е изключено под бариерата осезаем резултат да отбележат и други формации.

Снимка: Галъп

Ниска степен на предвидимост по отношение на изборите в неделя показва моментната снимка няколко дни преди вота. Известно е, че в следващите дни тепърва ще решат стотици хиляди гласоподаватели. Очаква се в изборите да участват около и под 2.6 милиона души (около 39% от официалния списък, като почти пренебрежима част от тях се очаква да изберат "Не подкрепям никого") - което е сравнително ниска активност и това допълнително намалява предвидимостта. Предвид ситуацията в страната и по света, възможни са сериозни колебания, затова, разбира се, данните не са директна прогноза за изборен резултат, съобщават от социологическата агенция.

Маркет Линкс 

6 партии прескачат прага за влизане в следващото Народно събрание.

Това показва новото национално проучване на "Маркет линкс", финансирано и реализирано съвместно от bTV и агенцията. То е проведено сред 1024 лица над 18 г. в страната, в периода 17 - 23 септември по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Първи се нареждат ГЕРБ-СДС с 23,7%. Разликата с вторите - "Продължаваме промяната" (16,9%), е около 7%. Трети са от ДПС с дял от 12,3%. БСП събира 9,9% от гласуващите. "Възраждане" е на петата позиция с 8,7%. Последната партия, която прескача прага за 48-ия парламент според "Маркет линкс", е "Демократична България" с резултат 7,8%.

Според изследването под 4-процентната бариера за влизане в парламента остават "Има такъв народ" на Слави Трифонов - с 3,9%, "Български възход" на Стефан Янев - с 2,5%, "Изправи се БГ" на Мая Манолова - също с 2,5%.

Снимка: bTV Media Group

Половината от анкетираните са заявили, че със сигурност ще гласуват. Други 12% пък категорично няма да участват във вота.

Според социолога Добромир Живков от "Маркет линкс" това са данни от нагласи, които са отчетени десетина дни до две седмици преди изборите, затова е трудно да се прогнозира дали така ще се запазят. Новото е, че възможно да има едва ли не 9-партиен парламент, застраховат се от Маркет Линкс. 

Сова Харис 

Дни преди изборите за Народно събрание би трябвало хората вече да са изяснили начина си на участие. Според данните на изследване на социологическа агенция "Сова Харис" 47,0% от избирателите са напълно сигурни, че ще гласуват на 2 октомври. В неделя пред урните да застанат около 2,6 милиона души.

Според получените резултати дистанцията между първите две парламентарни партии се запазва в рамките на 8-9%. За ГЕРБ-СДС ще гласуват 27,5% от посочилите конкретна партия/коалиция, а за "Продължаваме Промяната" - 19,0%.

Борбата за третата позиция обещава да е по-оспорвана - 12,5% за ДПС срещу 12,1% за "БСП за България". Трябва да се има предвид и това, че за Движението се очаква сериозна подкрепа от Турция, а при БСП може да има разколебаване вследствие на вътрешното разцепление. Близо до тези резултати е заявената подкрепа за Възраждане - 9,5%. Към момента изглежда, че формацията, ръководена от Костадин Костадинов, е успяла да овладее почти целия патриотичен вот, но няма признаци, че ще разпростре влиянието си извън тази ниша.

Обединението "Демократична България" стои стабилно над бариерата за влизане в Парламента с 5,7%. Малко над прага са "Има Такъв Народ" и "Български Възход" съответно със заявена подкрепа от 4,6% и 4,2%.

"Изправи се, България" повиши подкрепата си в рамките на кампанията, но остава на дистанция от заветните 4%. От останалите партии и коалиции, участващи в изборите, на резултат над 1% може да разчита само ВМРО.

Към момента няма политически субект, който да е убедил обществеността, че ще успее ефективно да се справи сам с кризисните опасности. Според 22,6% правителство, излъчено с мандата на ГЕРБ-СДС би превело най-успешно България през кризата. Почти същият дял хора - 21,9% - смятат, че това може да стане чрез мандата на "Продължаваме Промяната". Доста близък е и делът на тези (20,6%), които са на мнение, че правителство, излъчено с третия мандат, връчен от Президента (тук подкрепа може да има и от двете основни политически сили), ще бъде по-успешно. Разделението на мненията по този въпрос показва, че хората виждат надежда за преодоляване на кризата в общите усилия на политическата класа. Очевидно формулата за единство е печелившата в настоящата ситуация.

Това показват данните от представително за пълнолетното население на страната проучване, проведено от Сова Харис в периода 22-26 септември сред 1000 български граждани по метода на стандартизираното face-to-face интервю в дома на респондента. Максимална грешка за 50% относителен дял при 95% гаранционна вероятност: 3,1%. Проучването е поръчано от Пик.

Екзакта  

Между шест и осем партии е много вероятно да има в следващото Народно събрание. Според социолозите ГЕРБ стават първа политическа сила, водейки "Продължаваме промяната" с близо 10%, а "Възраждане" изпреварва "Демократична България" в борбата за петото място.

Изследването е проведено в периода от 20 до 25 септември, сред 1050 пълнолетни български граждани в 71 населени места на страната. Работено е със стратифицирана двустепенна извадка с квота по основни социално-демографски признаци. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано "face to face" интервю. Максималната грешка при 50-процентовите дялове е +/- 3%. Изследването е реализирано със средства на "Екзакта Рисърч Груп".

ГЕРБ-СДС получава 26,4% подкрепа от твърдо решилите да гласуват, а "Продължаваме Промяната" - 16,8%. На трето място се подрежда ДПС с 12,6%, следвана от "БСП за България" - с 10,8%.

"Възраждане" се нарежда на пето място с 10,5% гласове, а "Демократична България" получава 8,0%. "Има такъв народ" получава 4,5% подкрепа, а "Български възход" - 4,2%.

 

Снимка: "Екзакта Рисърч Груп"

Според изследването на "Екзакта Рисърч Груп" 43% от българите са напълно уверени, че на 2 октомври ще отидат да гласуват. Към 25 септември са посочили, че със сигурност възнамеряват да гласуват около два милиона и четиристотин хиляди избиратели, живеещи на територията на България. Жителите на София и на градовете-областни центрове в по-малка степен възнамеряват да гласуват, в сравнение с жителите на малките градове и на селата, показва още проучването.