"Усмихнатите спечелиха, а начумерените загубиха евровота. И не знам дали ГЕРБ спечели, но Борисов със сигурност. Той взе кампанията на партията на "ръчно управление" и тя сработи". Това каза пред Нова телевизия социологът от "Галъп" Първан Симеонов.

Колежката му Евелина Славкова от агенция "Тренд" пък определи "Демократична България"като една от най-големите изненади на изборите.

"Друга изненада е ДПС. От тях се очакваше по-сериозна мотивация от тази, която видяхме, защото те вероятно ще имат под 300 000 гласа. Изненади има и при партиите "под чертата", както и при независимите кандидати. Така например Иванчева се движи в проценти, с които може да изпревари дори "Атака" и НФСБ", коментира Славкова.

Според Симеонов при БСП се наблюдава сериозна преференциална битка.

"Това, което чухме, е, че ще има промяна във вътрешнопартийния живот на ГЕРБ, но каква ще бъде тя, ще разберем във вторник. Действията, които Борисов предприема, няма да се ограничат само до победата на изборите. Той иска да остави в съзнанието на хората впечатление, различно от това за "Апартаментгейт", коментира още Славкова.

При толкова ниска избирателна активност са напълно очаквани всякакви промени до последния момент, в зависимост от преброените протоколи, посочи пък пред bTV Ружа Смилова - директор на Центъра за либерални стратегии.

По думите й особено рязък е контрастът с евроизборите в останалите страни членки на ЕС, където виждаме рекорден пик на гласуване, а тук имаме много слабо гласуване.

„За мен има големи губещи, що се отнася до предизборните кампании и проблематиката и това демотивира голяма част от гласоподавателите да гласуват”, каза още Смилова.

„Демократична България са на ръба все още, още повече че гласовете от чужбина вече са преборени. Бройката на гласувалите е много малка, дори в сравнение с 2014 г. Това е много ниска избирателна активност, въпреки всички претенции, че българите в чужбина много искат да гласуват и могат да променят вота”, коментира и социологът Стефан Георгиев.

Проблем е, че мобилизация декларирана предварително е по-голяма преди изборите отколкото, когато е на самите избори, отбеляза още той.