Външният министър Екатерина Захариева извика посланика на Турция у нас и направи демарш* заради изказването на турския външен министър Мевлют Чавушоглу по време на предизборен митинг, че Анкара се е намесила при поправките на Закона за вероизповеданията в България.

По-рано Захариева определи изказването на Чавушоглу като крайно неприемливо. Българският външен министър отбеляза, че е учудена и крайно недоволна от изказването на турския си колега. Според нея това изявление не помага на приятелските отношения между България и Турция.

БНТ предаде, че на посланика на Турция в България Хасан Улусой е било обяснено, че приоритет на българската външна политика е да поддържа диалога и сътрудничеството с нашите съседи, което включва спазването на принципите на взаимно уважение и ненамеса във вътрешните работи.

Посланик Улусой е заявил, че думите на неговия министър са извадени от контекста и представени погрешно, като в никакъв случай г-н Чавушоглу не е желаел да се намесва във вътрешните работи на страната.

Посланикът е уверил, че турската страна не е имала намерение да обижда страната ни или да оказва влияние върху законодателния процес.

"Обединени патриоти" поискаха външният министър да информира депутатите следващата седмица за подробностите по случая и допълниха, че според тях има намеса от Турция за приемането на закона.

Захариева съобщи на свой ред, че е готова да бъде изслушана в Народното събрание по темата и няма притеснение да отговори на всички въпроси.

Нямаме изобщо какво да крием. България никога не се е поддавала на натиск. Такива изказвания са неприемливи, и наистина са опит за намеса, изтъкна Захариева. Тя същевременно призова своя колега Чавушоглу да се въздържа да го прави. Преди избори се използва език, който е крайно неприемлив за съседите. Ние сме независима държава и българският парламент решава какво да приеме, категорична е българският министър.

 

Захариева посочи, че е имала телефонен разговор с турския си колега Чавушоглу по негово искане. В разговора той изрази притеснения, че този закон, който година и половина се обсъжда в парламента е насочен срещу мюсюлманската религия. Аз го опровергах, каза Захариева, цитирана от БНТ.

От БСП определиха изказването на турския министър като намеса във вътрешните работи и поискаха президентско вето върху Законите за вероизповеданията. Според ГЕРБ и ДПС намеса от страна на Турция няма.

*Дема́рш (на френски: démarche) e дипломатическо изявление на правителството или дипломатическите органи на една държава към правителството на друга държава. Демаршът може да съдържа искане, протест, предупреждение, възражение и др., което се изразява писмено или устно.