Категорично не ни е оказван натиск за Закона за вероизповеданията. Това каза пред журналисти заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов във връзка с изказването на турския външен министър за Закона за вероизповеданията.

"По никакъв начин не съм чувал позиция от страна на Турция по темата за Закона за вероизповеданията", каза Цветанов и уточни, че този закон е бил дискутиран много. "Имаше работна група. Имаше много по-рестриктивни текстове в самото начало, впоследствие на база разговорите с всички представители на вероизповеданията в България, постигнахме това, което приехме във вчерашния ден", заяви още Цветанов.

Нямам информация да е имало намеса във вътрешните ни работи от страна на Турция, каза и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Той заяви, че няма информация да е имало намеса във вътрешните ни работи от страна на Турция и отбеляза, че в неделя в южната ни съседка има избори.

Лидерът на ДПС посочи, че върху ДПС не е имало и опити да се оказва влияние.

"Дебатът по приемането на Закона беше публичен, всички участваха - и вероизповеданията, и медиите. Всеки, който е бил заинтересован, имаше възможност да участва", каза още председателят на ДПС.

Вчера турският външен министър Чавушоглу изрази притеснения, че поправките в българския Закон за вероизповеданията са насочени срещу мюсюлманската общност. 

Последва незабавна реакция на българското правителство. Външният министър Екатерина Захариева е повикала за обяснение турския посланик. За консултации е повикан и българския посланик в Турция Надежда Нейнски.

България не може да приеме намеса от чужда държава в законодателния си процес и такава не е била допускана. Обръщаме внимание, че изказването на министър Чавушоглу е дни преди местните избори в Турция и практиката неведнъж е показвала, че използването на добросъседските отношения в такива ситуации обикновено не е от полза за никого", се казва още в официалното съобщение на МВнР.

Междувременно от БСП поискаха главният прокурор да започне разследване има ли намеса на друга държава във вътрешните работи на България и кои хора са били проводници на тази намеса. Това заяви на пресконференция днес председателят на партията Корнелия Нинова, която е свикала днес извънредно заседание на ИБ на партията, за да се обсъди въпросът със закона за вероизповеданията и изявлението на турския външен министър Мевлют Чавушоглу.