Вероизповеданията в България да могат да се финансират и от чужди държави. Това гласува парламентът, отхвърляйки предложението религиите у нас, които получават държавна субсидия, да нямат право да получават дарения от чужди държави или чужденци.

Предложението на Обединени патриоти религиите, които получават държавна субсидия, да нямат право да получават дарения от чужди държави или чужденци и да уведомяват Дирекция "Вероизповедания" към Министерски съвет за всяко дарение или наследство на имущество от български юридически лица или с източник от чужбина, бяха отхвърлени в пленарна зала със 112 гласа въздържали се, петима - против и 20 - "за".

Преди да бъде отхвърлено в пленарна зала, отново с гласовете на ГЕРБ, предложението беше отхвърлено и в Комисията по вероизповеданията.

"Православната църква беше против ограничаването на даренията им и ние ще подкрепим постигнато с нея съгласие", каза все още изпълняващият функциите си председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на дебатите по текста.

"Искам да припомня всички теми, които са дискутирани както на КСНС и това, което беше в началния етап на дебатите, които се отвориха за Закона за вероизповеданията. Всички ние знаехме, че когато беше внесен първоначалният вариант за ограничаване на всякакви финансирания, от Православната църква имаше сериозно напрежение", каза Цветанов и припомни, че от Св. Синод са изразили своето несъгласие с това.

"В тази връзка имахме срещи при патриарха. Имаше представители на всички политически сили, с изключение на БСП. Тогава те казаха, че няма да имат съгласие, ако в закона бъде записано, че се ограничават всякакви възможни дарения.

"Да, ние трябва да имаме уважение към всяка една религия. Трябва да бъдем тези, които да приемаме закони, които намаляват всякакво възможно напрежение в обществото и ние от ПГ на ГЕРБ ще подкрепим законопроекта, за да може да остане варианта и това, което имаме като съгласие в работните групи с Българската православна църква", допълни Цветанов.

"Това предложение иска да гарантира ненамесата на чужди държави във вътрешната не само религиозна, но и политическа дейност", заяви от парламентарната трибуна Юлиян Ангелов от Обединени патриоти, който изрази недоумение и от факта защо Българската православна църква е срещу това предложение.

Текстът за забрана за финансиране на вероизповеданията от чужбина щеше да бъде приет, ако БСП бяха в зала, каза народният представител от ПГ на "Обединени патриоти" и член на ръководството на "Атака" Павел Шопов и разкритикува БСП за тяхното отсъствие.

"Сега този текст изведнъж попадна като изневиделица на този проблем. Ние го решаваме по един начин, който е най-лесният, най-елегантният. Двете ероизповедания, които получават пари от държавата не могат да получават пари от чужбина и толкова. Това е, гласувайте го, но ще видите, че следващите текстове будят не по-малко съмнения и са още по- конфликтни дори", допълни Шопов.

"Абсолютно съм несъгласен с вашето изказване. В голяма грешка сте", контрира лидерът на НФСБ Валери Симеонов колегата си Павел Шопов. "Ако БСП бяха тук, нямаше да подкрепят нашето предложение. Можете да бъдете сигурни. БСП винаги в своето поведение в парламента са били еталон за хамелеонщина", каза Симеонов.

Той припомни 2016 г., когато се е приемал бюждетът за следващата година. "Тогава бяхме направили предложение за минимална пенсия 300 лв. С техните гласове това предложение щеше да мине. Не ни стигнаха четири гласа. Сега вече можем да разкрием детайли от цялата тази акция, която бяха организирали тогавашния състав на Патриотичен фронт и с вашата подкрепа на "Атака". Преди заседанието ние проведохме среща с ръководството на БСП. Те поеха ангажимент да подкрепят едно такова предложение и не го направиха в зала. Така че не бъдете наивен, не ви отива на годините", допълни още Симеонов.

Йордан Цонев от ДПС пък припомни законопроектите за вероизповеданията, гледани в края на миналата година и обясни, че текст за забрана на финансирането от чужбина е имало не само в проекта на Обединени патриоти, но и в този, подписан от Мустафа Карадайъ, Цветан Цветанов и Корнелия Нинова. Всички вероизповедания без мюсюлманското обаче са били против и затова текстът е отпаднал.

"Тук имахме консенсус. Какво се случи при обсъждането на обединените два законопроекта в един? Всички вероизповедания, без мюсюлманското, се обявиха против този текст. Има изричен запис, в който аз попитах мюсюлманското вероизповедание, което аз попитах дали са против този текст. Те казаха: "Не, не сме". Всички останали възразиха много остро и категорично в писмен вид и в устен", допълни Цонев.  По думите му така се е наложило всички да се съобразят с това тяхно искане и този текст да отпадне.

Депутатите продължават с разглеждането на Закона за вероизповеданията на второ четене в пленарна зала.