Има позитивни сигнали, че ще имаме подкрепа от 121 депутати за правителството. Народни представители разбират необходимостта управлението да продължи и то на база ясни приоритети. Това коментира депутатът от "Продължаваме Промяната" Венко Сабрутев в студиото на "Събуди се" по NOVA.

"Видяхме поведението на "Има такъв народ". Те буквално хвърлиха държавата под влака. Какво ще е различното, ако сега направим нова коалиция със старите партньори, с които виждаме, че имаме ясни червени линии. Те напуснаха коалицията, когато входирахме реформата за КПКОНПИ, когато разбихме далаверата на "Капитан Андреево", обясни той затворената врата врата за преговори на ПП със Слави Трифонов и Тошко Йорданов.

"Шансовете за реализиране на мандата с кандидат-премиер Асен Василев растат ежечасно. От 25% в петък шансовете днес са 50%. Не търсим скритата подкрепа от отсъстващи депутати или от задкулисни игри, а търсим минимум 121 депутати, които да застанат зад програмата на нашето правителство. След разговорите с ДБ, БСП и с независими депутати започваме разговори с всеки един от парламентарните групи, където смятаме, че има хора, които биха застанали зад нашата програма", каза и Росен Костурков от Изпълнителния съвет на "Продължаваме промяната" пред БНР.

Той подчерта, че ще ПП ще търси 121 гласа - ясно и конкретно заявили, че ще подкрепят кабинета, "за да не изпадаме в ситуация, в която ставаме зависими от партии като ГЕРБ и ДПС".

Вече е ясен и часът за преговорите на "Продължаваме Промяната" с независимите депутати от ИТН. Консултациите с тях ще се проведат в 16:30 часа, в Народното събрание. 7 са нечленуващите в парламентарни групи народни представители - шестима от тях напуснаха "Има такъв народ". Очаква се на срещата с тях да присъства и спортният министър в оставка Радостин Василев. 

Цел на разговорите е подкрепа на програма за управление в следващите шест месеца и превеждането на България през икономическата и политическата криза, съобщиха от пресцентъра на ПП.

От "Продължаваме промяната" отказват да поканят ръководството на "Има такъв народ", но изразиха готовност да разговарят с отделни техни представители.

"Отиваме на преговори с положителна нагласа. В ИТН винаги се говореше с отрицание, а нашата идея е да градим. От правителството ще изискваме програма с ясни срокове и теми. Задължителна за нас тема е борбата с корупцията. По отношение на енергетиката за нас е важна ядрената енергетика. Важно е и регионалното развитие", каза пред БНР Георги Георгиев, който напусна парламентарната група на ИТН.

И подчерта, че подкрепата няма да е безусловна, нищо че са отворени за диалог.

"Отрицателното говорене няма да доведе до решения, по-правилно е да се търси положителната посока". В предаването "Неделя 150" Георгиев допълни, че няма да има настояване за постове.

"Искаме да има политическа стабилност и развитие". Той не изключи възможността ГЕРБ и ДПС да подкрепят създаването на правителство.

Вчера номинираният за премиер Асен Василев и неговият преговорен екип в състав Кирил Петков, Андрей Гюров и Никола Минчев се срещнаха с ръководствата на БСП и Демократична България, които декларираха подкрепа. От срещите стана ясно, че трите партии са допуснали грешки в диалогичността и комуникацията в старата коалиция, за новата те дадоха заявка за ясна и конкретна програма с ясни срокове и друг начин на вземане на решения.

Разговорите с тях ще продължат в следващите дни, без да са публични.

Ще бъде подготвена управленска програма, а вторник-сряда ще се обсъждат и конкретни имена за евентуалния кабинет.

Вече се заговори, че е отворена опцията отцепниците от партията на Слави Трифонов да получат повече от едно министерско кресло.