Депутатите Волен Сидеров, Павел Шопов и Десислав Чуколов от политическа партия "Атака" са изключени от Парламентарната група на "Обединени патриоти". Това съобщи на брифинг съпредседателят на ПГ на "Обединени патриоти" и заместник-председател на ВМРО Искрен Веселинов, цитиран на БТА.

Аргументът за изключването е, че депутатите от ПП "Атака" системно бойкотират заседанията на Коалиционния съвет. По думите му депутатите от ПП "Атака" бламират работата на т.нар. малка коалиция. Той посочи, че Волен Сидеров е участвал в 252 от общо 8174 гласувания - или 3,07 процента. Десислав Чуколов е участвал в 529 или в 6 процента от гласуванията. Заради системно неучастие в работата на групата Сидеров и Чуколов се изключват от ПГ на "Обединени патриоти". Третият народен представител - Павел Шопов, е изключен заради "грубо нарушение на етичните правила", добави Веселинов.

Решението за отстраняването на депутатите от "Атака" е взето с 20 гласа "за" и нито един "против" и "въздържал се", допълни съпредседателят на ПГ на "Обединени патриоти" и заместник-председател на ВМРО.

"Повече от една година коалицията не работи", каза лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Той обвини колегите си, които вече са изключени, в системен саботаж и саботаж на взети решения на групата. Според него депутатите от "Атака" са отправяли персонални атаки срещу Валери Симеонов и срещу него.

Красимир Каракачанов отбеляза, че това решение не нарушава мнозинството в пленарната зала и не застрашава управленския мандат.

С емоционално изказване коментира изключването си Волен Сидеров пред "24 часа".

"Аз сбъднах мечтата на Красимир Каракачанов да е министър на отбраната. ВМРО никога не беше сънувало да има 11 депутати. Винаги са имали по 2-ма, закачени към някой по-голям - я СДС, я Софиянски и Мозер, я за Ковачки и Бареков. Вместо да каже Каракачанов: "Благодаря ти, че моята мечта да бъда вицепремиер и военен министър се изпълни, и да държа и ресурсното министерство на околната среда", те обясняват как аз съм лошият и трябва да си ходя", сподели Сидеров. 

 "Наруши ли се балансът, г-н Борисов го знае много добре - той се занимава с източни бойни изкуства, и аз също. Там, в източната философия, е казано ясно: балансът в природата е ин и ян, равнопоставени двете начала. Мекото - твърдото, женско - мъжкото, и т.н. Те трябва да са в баланс, иначе рухват нещата. Така че сега опитът на Валери и Красимир да нарушат баланса трябва да бъде париран в интерес на баланса. Не в интерес на Волен, не в интерес на "Атака". Аз мога да си защитавам интереса. Правил съм го през годините и съм оцелявал. А в интерес на баланса. Балансът е важен за всички, не за мен", обобщи той.