Председателят на ПЕС Сергей Станишев заяви, че подкрепя напълно евродепутата Елена Йончева и е убеден, че тя е невинна.

Двамата дадоха общо интервю пред bTV, в което коментираха повдигнатите обвинения срещу Йончева за пране на пари в особено големи размери и за извършени финансови операции с парични средства, свързани с фалиралата банка КТБ, както и искането на главния прокурор Сотир Цацаров, отправено с официално писмо до ръководството на Европейския парламент да бъде свален имунитетът й.

"Познавайки я много добре от толкова години, аз съм абсолютно убеден в нейната невинност и много добре разбирам как се чувства, защото минах в миналия парламент през същата процедура и аз настоявах за това да се ускори максимално. Защото вярвах в съдебната система и в това, че съм невинен и в крайна сметка българският съд се произнесе", обясни Станишев.

По думите му, процедурата в Европейския парламент по искането за сваляне на имунитета на Елена Йончева може да продължи няколко месеца.

"Тя е сравнително кратка. Но има едно изслушване, защото не може както в българския парламент ти да се откажеш от имунитета си", допълни лидерът на европейските социалисти.

Самата Елена Йончева коментира, че искането на главния прокурор не е изненада за нея. Тя допълни, че е в неин интерес да бъде без имунитет, за да приключи по-бързо разследването.

Европейският парламент се доверява на националните институции и българската прокуратура, това е практика и рутинна процедура. Аз ще запозная моите колеги в ЕП с фактите, за да разберат те как един български гражданин и политик, който изнася тежки корупционни практики в България – как той е наказан за това”, коментира още Йончева.

Тя допълни, че очаква реакцията на новия главен прокурор Иван Гешев във връзка с обвиненията към нея. Елена Йончева уточни, че практиката в Брюксел е оставката ѝ да бъде гласувана, а тя само може да поиска ускорена процедура.

В 100% от случаите имунитетът се сваля, защото Европейският парламент няма разследващи функции, той се доверява на българските институции. Внесох жалба в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, получих отговор, че жалбата е приета”, допълни тя.

Относно обвиненията на лидера на БСП Корнелия Нинова, че Йончева няма убедителни резултати в Брюксел, евродепутатката отговори, че борбата с корупцията не зависи само от нея.

Борбата с корупцията, ако зависи от един или няколко души, тя е обречена. Така че това трябва да са усилия на съответните опозиционни партии, на гражданското общество и на журналистите, които да имат свободата да правят такива разследвания. Използвам всички инструменти в Европейския парламент, задавала съм конкретни въпроси към Тимерманс, Вера Юрова в Комисията по правосъдие. Правила съм остри изказвания относно корупцията и свободата на медиите в България. Явно няма достатъчно информация”, заяви Елена Йончева и допълни, че се е разбрала с Нинова и тя я подкрепя.

От своя страна Сергей Станишев коментира, че е изненадан от реакцията на БСП и схващането на левицата, че Елена Йончева е единствената отговорна за борбата с корупцията в партията.

"Първо за мен е малко нелепо да се смята, че Елена Йончева е отговорник за борба с корупцията в БСП. И когато тя не е в българския парламент нищо друго не се прави. Има 80 депутати от нашата парламентарна група. Би трябвало нещата, които тя е поставяла като въпроси, да бъдат подети и продължени от другите. Но затова е необходим малко кураж и последователност, а не всички ги имат", каза Станишев.

По думите му, ако преди 20 години се е възприемало, че корупцията е "маслото, което смазва механизма на пазарната икономика" и тя е неизбежна, то сега и в България, и в ЕС отношението е съвсем различно.

Запитана трябва ли мониторингът над България да отпадне, Елена Йончева отговори положително, тъй като според нея той вече не е ефективен, но се оказва пречка пред приемането на страната ни в Шенген.

В отговор на въпрос трябва ли нов лидер на БСП, Сергей Станишев отговори: "За мен е по-важен друг въпрос. Защо след 3 години една след друга загуби не се правят изводите за политиката, която се провежда от БСП. Тя очевидно не води в момента до това да бъдем възприети като алтернатива. И за съжаление и на последното заседание на Националния съвет видяхме почти нулева търпимост към критика, към различно мнение и самокритичност. По този начин няма да успеем да постигнем това, което искаме". 

Според Йончева успешният лидер ще бъде този, който изведе БСП към победа.