Обвиненията срещу мен са абсурдни. Нямам съмнения, че Европейският съд ще внесе пълна яснота по случая. Това коментира във фейсбук евродепутатът Елена Йончева относно изпратеното искане на българската прокуратура до Европейския парламент за сваляне на имунитета й.  Ето и пълният текст:

"Практика е Европейският парламент да гласува доверие на националните институции.

Това е рутинна процедура. Искам да благодаря на българската прокуратура за предприетите стъпки. Убедена съм, че това е пътя, по който ще се докаже, че тези обвинения са абсурдни.

Ще напомня, че в българския парламент дадох своето съгласие за свалянето на своя имунитета. Смятам, че това е в интерес случаят да бъде решен максимално бързо.

Европейският съд за правата на човека в Страсбург прие моята жалба срещу така отправените обвинения. Жалбата е съпроводена с необходимите документи. Над 80% от подадените жалби в Европейския съд се считат за недопустими. Фактът, че този иск е допуснат означава, че е напълно основателен. Нямам съмнения, че Европейският съд ще внесе пълна яснота по случая."

Българската прокуратура е изпратила официално писмо до ръководството на Европейския парламент с искане да бъде свален имунитетът на евродепутата от БСП Елена Йончева, стана ясно вчера.

Писмото е подписано от главния прокурор Сотир Цацаров.

Обвинението срещу Йончева бе повдигнато в края на януари т.г. То е за пране на пари в особено големи размери и за извършени финансови операции с парични средства, свързани с фалиралата банка КТБ. Разследването бе инициирано след сигнал от депутати от ГЕРБ, че парите били прикривани чрез офшорна компания - "Далий Трейдинг Лимитид".

Тъй като тя стана евродепутат през май, разследването срещу нея бе спряно заради имунитета й. Сега обаче прокуратурата иска от ЕП той да бъде свален.

Искането на българската прокуратура се очаква да бъде одобрено, тъй като до момента ЕП не е отхвърлял искане за сваляне на имунитет на евродепутат.

Искането вече е изпратено в Комисията по правосъдие и правни въпроси на Европаламента, която трябва да го гласува.

"По тази тема е най-добре да говори или Елена Йончева, или колега от правна комисия. Обичайно такива процедури се гласуват първо в комисия, а после в пленарна зала, където би трябвало да бъде потвърдено решението на комисията "за" или "против" свалянето на имунитета. Случвало се е много пъти в миналото, обичайно минава без дебати", коментира пред bTV българският евродепутат Андрей Новаков (ГЕРБ/ЕНП).

"Ние сме абсолютно убедени в невинността на Елена Йончева. Радвам се, че това се случва, защото това ще форсира процесът, за да изчисти името си и да докаже своята невинност", каза колегата на Йончева от европейските социалисти Петър Витанов.