За втори път днес ГЕРБ бойкотираха гласуването на оставката на Станишев, въпреки че вчера Бойко Борисов заяви, че ще осигурят кворум. Депутатите от партията обаче заявиха, че са гневни на обидни изявления на Мая Манолова и Антон Кутев за лидера им. 

По-късно Борисов обеща на БСП, че все пак утре от ГЕРБ ще осигурят освобождаването на Станишев от парламента.

В Белгия, където е в момента, лидерът на социалистите, пък коментира пред журналисти:

"Със съжаление виждам, че ГЕРБ, която една година с поведението си дискредитираше парламентаризма, в първия ден след изборите не признаха резултата, половин година не влизаха в парламента изобщо, играят с кворума и дискредитират институцията. На всеки, който играе такива игри, му се връща".

Попитан дали не е възможно и в България, както в ЕС, да се постигне сътрудничество между леви и десни по общите интереси, лидерът на БСП изрази съмнение, че у нас има подобна зрялост.

По думите му политиката в България в последните години се превръща в състезание на лични амбиции, а не в дебати за политика. Страната ни се нуждае от сериозни реформи в работата на институциите, в здравеопазването, в правосъдието, в образованието, добави Станишев и подчерта, че всичко това изисква широка подкрепа.

"Виждате, че една година с недостатъчна подкрепа се стремим и променяме нещата. Безкрайно е мъчително и безкрайно трудно, защото съпротивата е огромна, много интереси бяха засегнати", обобщи той. 

Станишев коментира и ситуацята в Европа. Според него кандидатът за председател на ЕК от партията, която събра най-голяма подкрепа на евроизборите, трябва да получи мандат за преговори. Редно е да бъде предоставен мандат на Жан-Клод Юнкер (ЕНП), обяви лидерът на БСП И ПЕС.

Той добави, че е изготвил няколко точки, получили подкрепата на държавните и правителствените ръководители социалисти в ЕС, на чиято основа Юнкер може да разчита на тяхната подкрепа. Акцентите са социалната защита, инвестициите, заетостта, преодоляването на разликите между бедни и богати.

Станишев уточни, че се очаква българският премиер да подкрепи кандидатурата на Юнкер при номинацията от Европейския съвет.

Междувременно ЕНП обяви, че няма да издига свой представител за председател на Европейския парламент и ще подкрепи кандидата на социалистите Мартин Шулц, който бе номиниран от ПЕС и за шеф на ЕК.

Сергей Станишев участва в днешното заседание на държавните и правителствените ръководители от ПЕС, свикано в белгийския град Елвердинге. Там бе и Пламен Орешарски, който не пожела да разговаря с българските журналисти.