Вчера той заяви, че депутатите от ГЕРБ ще осигурят кворум, за да бъдат прекратени пълномощията на лидера на БСП, но това не се случи. Оказа се, че народните представители от ГЕРБ са гневни и обедени на изявления на Мая Манолова и Антон Кутев за Борисов.

Новият председател на ПГ на Коалиция за България Атанас Мерджанов коментира, че очевидно той е бламиран от собствената си група.

Последва отговор от бившия премиер, който е в Брюксел за среща на председателите на партиите от ЕНП.

"Прав е депутатът Атанас Мерджанов, че парламентарни групи и партии трудно се управляват от Брюксел. Един ден ме няма в София и парламентарната група не ме слуша, въпреки че казах, че ще гласувам за освобождаването на Станишев от ангажиментите му като народен представител. Затова винаги съм смятал, че лидерите на партиите трябва да си стоят в София, а не в Брюксел", коментира пред  „Фокус” Борисов.

Въпреки това, той обещавал на Мерджанов, че утре, когато ще е в София, ГЕРБ ще бъде в пленарната зала и ще освободят Станишев като депутат. 
 
Лидерът на ГЕРБ обаче призова "лидерите на тройната коалиция БСП, ДПС и „Атака”, да бъдат така добри да си осигурят кворума", защото те доказали, че могат, когато приеха Закона за МВР и за Сметната палата. Тогава няма да им се налага да се извиняват с отсъствието на ГЕРБ, допълни Борисов.

Точните думи на Мерджанов, които го провокираха, бяха:

"Въпреки вчерашната позиция на лидера на ГЕРБ, днес представителите на партията отказаха да се подчинят на това заявление. Очевидно Борисов не може да ръководи своята парламентарна група, днес той беше бламиран, няма за какво да говорим след като имаме крещящо неизпълнение и неподчинение на волята на лидера на ГЕРБ". 

Депутатът от БСП подчерта, че следва да си зададем въпроса ще бъдат ли възможни  утрешните консултации за дата на предсрочните избори и ще бъде ли подкрепен Борисов от собствената си група.

Според Мерджанов очевидно вестта за предстоящите избори много силно изнервя и притеснява депутатите от ГЕРБ, които се борели за реденето на листите, затова не влизали в залата. 

От БСП заявиха още, че явно парламентът вече не може да работи, затова най-дборе за страната ще бъде да има избори възможно най-скоро.