СДС излезе с остра позиция по повод снощния протест пред сградата на "Раковски" 134, по време на който бяха хвърляни домати. Причината за недоволството бе изказването на лидера на НФСБ, че правителството и премиерът Бойко Борисов остават.

В тази сграда от началото на прехода се помещава СДС, но с решение на Министерски съвет там е и НФСБ.

Позицията на СДС е насочена хем срещу нападението и поругаването на сградата, хем срещу протестиращите, които "могат да бъдат използвани от хора, които целят не просто смяна на властта, но и смяна на ориентацията на България от Европа към Русия и Евразия".

"Подкрепяме правото на протести, но не с цената на вандалски актове, поругаване и беззаконие", се казва в позицията на СДС. "Сградата на "Раковски" 134 за поколения българи е символ на демокрацията. От нея, преди 30 години, започна превръщането на България в свободна държава, откъсването й от Москва и връщането й на картата на Европа", пишат в позицията си от СДС.

"Благодарение на СДС в момента всеки може да изразява свободно мнението си, да пътува, да избира и да бъде избиран, да протестира, когато не е съгласен и да заявява своите позиции. Хората, които снощи замеряха сградата, едва ли са се замислили, че по този начин не изразяват само протеста си срещу управляваща партия, а омърсяват символа на демокрацията в България", посочват още от партията.

Те се спират на символа на самата сграда: "Раковски" 134 не е фасада, а история. И посегателството към нея, независимо по какви причини, е поругаване на всичко постигнато след комунистическия режим. Ако снощните протестиращи не са се замислили, овладени от еуфорията на колективната безнаказаност, то режисьорите със сигурност знаят какво правят.

Опасяваме се, че искрените протестиращи отново ще бъдат излъгани и употребени от задкулисните кукловоди, които не искат истинска промяна, а смяна на местата във властта. И не само смяна на местата, а промяна на стратегическата ориентация на България от Европа към Русия и Евразия".

СДС има позиция и срещу протестите: "СДС е организирала многохилядни протести за доброто на България, а не за да защитава частни олигархични или руски интереси. Подкрепяме правото на протест, но настояваме полицията да не допуска вандалски актове и тормоз над гражданите! Никъде в Европа не се толерират подобни действия. Демокрацията е свобода, законност, но и ред. Конституционното право на протест не трябва да бъде за сметка на гражданските и конституционните права на останалите българи. Държавата не бива да абдикира от своите задължения, когато става въпрос за гражданския мир.

Подкрепяме правото на протест, но без блокади и затрудняване на придвижването и нормалния живот на останалите хора. Те също започнаха своя организация и подписка и това можеше да доведе до сблъсъци. Затова намесата на полицията, която успя без сериозни конфликти и ескалация на напрежението да премахне блокадите, заслужава адмирации", посочват още от СДС.

От там добавят, че именно от СДС е започната борбата.

"Подкрепяме правото на протести, но не и с цената на вандалски актове, поругаване и беззаконие. Подкрепяме правото на протест, но на искрено загрижените за бъдещето на България хора, а не на тези, които купуват палатките, доматите и пъдпъдъчите яйца и ги употребяват за собствените си политически цели. Платените провокатори само обезценяват смисъла на гражданския протест и противопоставят едни българи срещу други", пишат още от СДС.