Намерението на служебното правителство сградата на ул. "Г. С. Раковски" 134 в столицата, където години наред се помещава СДС, да бъде предоставена на европейските делегирани прокурори, предизвика брифинг и протест от СДС.

"Това е политическа атака срещу опозицията в България в навечерието на парламентарни избори", заявиха от синята централа.

Самият Христов приветства журналистите в "храма на демокрацията".

Той посочи, че сградата се нуждае от основен ремонт. Добави, че са водени разговори с Кирил Петков, като премиер, и областните управители да се намерят наематели, с които да е възможно СДС да съжителства, като вземе под наем един етаж.

Сградата е символ на промените и на прехода. Виждаме заговор за политическо отмъщение, каза Христов, цитиран от БТА.

Той постави въпрос дали Крум Зарков започва предизборната си кампания за председател на БСП с "пиар на гърба на СДС". Също и как ще настани европейските прокурори в сграда, която се нуждае от ремонт и е опасна за обитаване.

Румен Христов попита още няма ли други сгради, които да се предложат на европрокуратурата, като уточни, че СДС подкрепят работата на европейските делегирани прокурори.

Снимка: БТА

От СДС обясниха, че в последните около шест години са се появили множество проблеми със сградата. Парното е спукано, дограмата е от 1968 г., половината от прозорците не се затварят, фасадата се руши, обясниха от партията. През годините от СДС са искали да направят ремонт за сметка на наема, който плащат, но областната управа не е могла да вземе решение.

Снимка: БТА

СДС е напуснал сградата на "Раковски" 134, за да бъде направен ремонт там, обяви още председателят на партията в отговор на думите на министър Зарков, че сградата пустее и никой не я обитава.

Представителите на партията казаха още, че имуществото на партията е събрано и е в насипно състояние в коридорите на сградата. За обществена поръчка и извършване на капитален ремонт обаче ще са необходими около три години, добавиха от СДС.

"Договорката беше да ни се посочи помещение, където да отидем, докато се случи ремонтът. Но нямаме такова предоставено помещение", оплака се Христов.

Снимка: БТА

"Нашето желание е да се изнесем временно оттук, да се направи ремонт, и да имаме един етаж, за който да плащаме наем", уточни главния секретар на партията.

Снимка: БТА

Преди началото на пресконференцията представители на СДС издигнаха плакати пред сградата с надписи: "Долу ръцете от СДС" и "ДС гони СДС".

Снимка: БТА

Емблематичната сграда, намираща се на столичната ул. "Георги С. Раковски" 134, цели 33 години приютява СДС. В нея предстои да бъдат настанени европейските делегирани прокурори, стана ясно преди дни.

"Сградата е празна в момента и няма да има някой, който да бъде изгонен. Следващият етап е кадровото обезпечение на европейските делегирани прокурори и тогава те ще имат всички условия, за да действат независимо и да открият завесата над някои проблеми, които българската прокуратура не успя да направи", каза служебния министър на правосъдието Крум.

Снимка: БТА

Емблематичната сграда е строена през 1962 г., а състоянието й е плачевно. Покривът тече, падат парчета от фасадата, алармираха преди време софиянци.

Снимка: БТА

Проблем имаше и с централите на ГЕРБ и БСП. Те бяха предупредени да напуснат сградите си, но и двете партии запазиха помещенията си.