Министерският съвет прие решение за промяна на представителите на държавата в Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/. Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Сред представителите на държавата в Надзора на Здравната каса влиза и съпругата на министъра на иновациите и растежа - Виолета Лорер. Тя е началник на кабинета на вицепремиера по еврофондовете и финансов министър Асен Василев.

Лорер през 2013 г. заема поста зам.-министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство на министър-председателя Марин Райков, а през 2021 г. заема поста зам.-министър на финансите в първото служебно правителство на министър-председателя Стефан Янев. През периодите на заемане на двете длъжности е член на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса.

Останалите надзорници на парите за здраве, определени от кабинета, са Васил Пандов, Естел Василева - Тодорова, на мястото, съответно на Александър Златанов, Людмила Петкова и Мария Беломорова.

Васил Пандов е началник на кабинета на министъра на здравеопазването. Той е доктор по право от 2013 г., доцент по международно частно право от 2018 г. и редовен преподавател по международно частно право в Юридическия факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски" от 2009 г. Юрист на Българския лекарски съюз от 2003 до 2009 г. и на Българския фармацевтичен съюз от 2007 г.

Естел Василева - Тодорова през 2013 г. завършва международни икономически отношения в Университета за национално и световно стопанство. През 2016 г. завършва предприемаческа програма в Съединените американски щати. В периода от 2014 г. до 2021 г. последователно заема няколко длъжности, в това число ръководител екип, одитор в международния вътрешен одит и бизнес контрольор в групата на международната компания Нестле. В периода май - август 2021 г. е съветник на министъра на финансите в първото служебно правителство на министър-председателя Стефан Янев.

За председател на Надзорния съвет на НЗОК е определен Васил Пандов.