Избирателната активност на референдума в Република Македония по въпроса за договора с Гърция за промяна на името на страната и за членство в ЕС и НАТО до 15 часа местно време (16 часа българско) е била 22,56%, съобщи Държавната избирателна комисия (ДИК). Това означава, че са гласували 334 075 граждани, съобщи председателят на ДИК Оливер Дерковски.

Това е много по-ниска избирателна активност в сравнение с избори, коментират анализатори.

Общо 1 милион и 800 000 македонци имат право на глас. Най-много са гласували в албанските секции. Албанците в Македония категорично искат да се разграничат от македонското население и да се присъединят към ЕС и НАТО.

Засега няма информация за инцидети.

Снимка: bTV

"Денят протича в същата атмосфера, като досега, и искам да благодаря на гражданите за демократичната атмосфера", каза Дерковски на пресконференция.

Най-голямата част от възраженията, за които е взимала решения ДИК, е за хора, които по различни причини ги няма в избирателния списък.

В столицата Скопие обаче бяха поставени табели, които призовават да не се гласува, въпреки апела на премиера Зоран Заев македонците масово да пуснат своя вот. Не гласува дори президентът Георге Иванов, който още преди дни призова сънародниците си да бойкотират референдума, защото правителството иска да извърши "историческо самоубийство". Той е против страната да се казва Северна Македония.

Заев пък заяви, че ако референдумът не успее, ще подаде оставка.

Гласуването се очаква да приключи в 19.00 часа местно време. За да бъде успешно допитването, трябва да гласуват поне 903 000 гласоподаватели или 50% плюс 1.

Референдумът ще определи курса на Македония и ако е успешен, ще даде възможност правителството да промени Конституцията, коментират местните медии.