Винаги сме защитавали тезата, че партиите трябва да имат разумен и предвидим начин на финансиране, че да не изпадат в зависимости. Очевидно обаче политическата система е незряла и много лесно с популистки ходове можеш да обърнеш обществените настроения срещу модела.

Това каза пред журналисти министърът на финансите Владислав Горанов, минути след като премиерът Бойко Борисов обяви, че ще бъде предложен "закон за 1 лев субсидия на глас". Предвижда се промяната да влезе в сила от 1 юли.

След намаляването на субсидиите на партиите на 1 лв. за глас от 1 юли, икономията в бюджета за 2019 г. ще бъде около 16 млн. лв, каза още Владислав Горанов.

Министърът подчерта, че по-добро няма измислено и те (партиите) трябва да имат надежден механизъм за финансиране, какъвто е субсидирането. Но "щом БСП са решили да печелят позитиви с темата за субсидиите, ние ще им предложим тази възможност", изтъкна Горанов. От левицата обявиха в края на месец май, че се връщат в парламента и първото, което ще направят е да поискат неговата оставка заради дадените по-големи субсидии на политическите партии - повече от 11 лв. на глас (колкото е по закон).

"Колегите от БСП не намериха никакъв по-смислен повод да се върнат в парламента от това да си намалят субсидиите - добре, ще ги намалим", заяви в отговор днес Горанов.

"Ние се страхуваме от зависимост, затова сме подкрепяли досега това ниво на партийни субсидии. Но след като колегите от другите партии не се страхуват, ние не сме по-лоши от тях, ще се справим", заяви министърът.

Горанов отбеляза, че като министър на финансите винаги е защитавал тезата, че "партийните субсидии трябва да бъдат достатъчни, така че партиите да бъдат относително независими, да могат да финансират структурите си и определени политически действия".

"Но щом един референдум (организиран от "Шоуто на Слави" - б.р.) показа подобно настроение в българското общество, след като ние като политици успяваме да ги настроим срещу нас, нека да видим как може да се прави политически модел с 1 лв.", коментира Горанов. Той посочи, че след като системните партии в парламента са започнали да играят несистемно, ГЕРБ ще покаже, че и тя може.

Попитан какво ще стане с партиите, ако нямат пари да върнат дадените в повече субсидии, Горанов отговори, че "това не е разписано" и че затова никога не са стигали "до тази крайно популистка теза, че партиите не трябва да бъдат финансирани".

Какво ще е изменението в закона

Финансовият министър обясни, че в парламента вече е входирано изменение в Закона за бюджета за 2019 г., с което от 1 юли годишният размер на субсидията за всеки действителен глас се определя в размер на 1 лв. След 1 юли - за второто полугодие, размерът на субсидията ще бъде така преизчислен, че да се получава точно по 1 лв., обясни Горанов. Теоретично икономиите за бюджета биха възлезли на около 16-18 млн. лв. за 2019 г.

Ако сега годишно са планирани около 38 млн. лв. на база на резултатите от последните избори, в бъдеще партиите ще получават годишно около 3 млн. лв., отбеляза министърът.

На 4 юни Върховната административна прокуратура сезира министъра на финансите, Сметната палата и Върховната касационна прокуратура заради по-високите субсидии за партиите през 2018 г. Проверка на ВАП за това дали има нарушения е показала, че на петте политически партии и коалиции (ГЕРБ, БСП за България, Обединени патриоти, ДПС и ВОЛЯ) неправилно са изплатени суми, значително надвишаващи полагащата се субсидия от 11 лв. за един действителен глас, в нарушение на закона.

Още същия ден Сметната палата обяви, че е започнала одит на отчета за изпълнението на държавния бюджет на Република България за 2018 година. При този одит ще бъде проверен и редът за начисляване и изплащане на субсидиите на политическите партии. Ще бъдат взети предвид констатациите на Върховната административна прокуратура.