"Министърът на финансите не си е свършил работата и е разпределил неправилно парите за партиите и коалициите. Отговорник за това е министърът на финансите. И това е записано в Закона за политическите партии." Това каза пред БНР секретарят на ПГ на "БСП за България" и зам.- председател на правната комисия в НС Филип Попов по повод изплатените в повече суми по годишните субсидии на партиите за периода 2016 г.- 2018 г.

Той напомни, че именно в нормативните актове ясно е разписано, че субсидията е 11 лв. за глас и няма обяснение как са станали повече, след като методологията на изчисляване не е променяна. "Има определен брой гласове на вот за партия или коалиция с по 11 лева на глас. Няма нищо сложно в това изчисление, очевидно министърът на финансите се е затруднил. Затова следва да понесе отговорност. Следва прокуратурата да развие разследването си по отношение на отговорността му, защото той трябва да контролира", каза още Филип Попов.

"Този, който правоприлага закона, носи отговорност. Имаме политическо решение в БСП да съдействаме по всички възможни начини за връщане на неправомерно даденото ни от Министерството на финансите", каза Филип Попов. "Работа на министъра на финансите е съответната партия или коалиция колко пари трябва да получи в няколко транша", поясни той и добави, че не може да поеме вината на този, който не си е свършил работата. "Това е извън нашата партия като компетенция, както и на другите партии. Всички са разчитали, че Министерството на финансите си е свършило работата", заключи той.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова заяви в студиото на "Още от деня" по БНТ, че със законодателната промяна, която днес е била приета единодушно в правна комисия, надвзетите средства към партийната субсидия от политическите партии ще бъдат възстановени.

"Със субсидията на политическите партии се получи неточно прилагане на разпоредбите на закона", коментира Дариткова.

Тя допълни, че гласуваната днес в комисия законодателна промяна дефинира ясно и точно какви са ангажиментите за изплащане на субсидии на политическите партии и как ще бъдат възстановени надвзетите средства, които са около 14,5 милиона.

Законодателната промяна, предложена от Министерски съвет, е била единодушно приета в правна комисия на Народно събрание.

Според Дариткова партиите не са забелязали, че са получили повече средства към субсидията си, защото "никой не е тръгнал да изчислява" и допълни, че критиките на БСП и искането на оставки е некоректно, защото и те са получили субсидия.

Според председателя на ПГ на ГЕРБ излизането на БСП от парламента е било грешка, която е била отчетена и от техните избиратели на европейските избори.

Дариткова каза, че се надява БСП отново да се превърнат "в тази силна опозиция, която познавахме преди напускането им на парламента".

Според нея е важно да се чуват и други гледни точки в Народно събрание.

Относно предложеното от депутата от ДПС Делян Пеевски намаляване на ДДС ставката върху някои продукти, Дариткова отговори:

"Смятам, че темата при условие, че има толкова голяма подкрепа при двете опозиционни партии, би следвало да бъде разгледана".

Тя допълни, че по въпроса на първо място трябва да се чуят експертите, които да обяснят какъв би бил рискът за социалните плащания при едно такова намаляване на ставката на ДДС.

За оттеглянето на Цветанов от всички постове в ГЕРБ, Дариткова коментира, че според нея темата трябва да бъде затворена:

"Оставката е факт. Оценката е дадена от господин Борисов. Оттук нататък всеки поема своите ангажименти".

Тя допълни, че вярва, че Цветан Цветанов няма да се обърне срещу партията, защото "е приел завинаги идеята ГЕРБ и няма да изневери на тази идея".