Взехме решение на Министерски съвет, вкарваме закон за 1 лев субсидия на глас. Това обяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Народното събрание след заседание на парламентарната група на ГЕРБ. В него участва и министърът на финансите Владислав Горанов, коалиционните партньори и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Субсидията ще бъде намалена, считано от 1 юли тази година.

"Много се наслушахме на популизъм. Ще стане накрая като в Чехия в много страни милиардерите да са и премиери - няма да мине много време и партиите ще станат собственост на бизнесмените. Но нали знаете, в една лудост, който се обяви срещу лудите, сам го обявяват него за луд. Затова вчера взехме решение на Министерския съвет, издадохме постановление, входирахме го снощи в парламента, събрахме се сутринта с групата, за да го защитят и вкарваме закон за 1 лев партийна субсидия. Да видим тогава как ще се оправят партиите на следващите избори, как ще плащат, как ще плащат на социолози и политолози. Сиреч няма да търпя повече върху ГЕРБ да се упражнява, който и да било", коментира премиерът.

Той допълни, че се надява всички депутати да подкрепят предложението, а парите, които ще се спестят ще бъдат дадени за строителството на ясли и детски градини.

"Аз бих на изборите - помните, като кмет, без един лев, без партия, без нищо. За радост "Ханс Зайдел" и "Конрад Аденауер" помогнаха. Пада и данъкът върху дарените книги - това е капчица в морето. Но върху хляба, месото, пиенето, цигарите и всичко, на което му се яде човек, данъкът не може да падне", отсече Борисов.

И се поинтересува защо БСП не е махнала данъците - Орешарски или Станишев, докато е била на власт с ДПС.

"Ние сме добри стопани, събираме добри пари от битката с контрабандата и от приходните агенции", заключи премиерът.