"В най-близко време, в момента, в който се обнародват имената на народните представители, ще свикаме Народно събрание, защото вярвам, че този път партиите ще надмогнат своите различия в името на нашето бъдеще и ще имаме устойчиво мнозинство, което да излъчи ефективно правителство" - това заяви президентът Румен Радев пред журналисти, след като присъства на клетвата на новите конституционни съдии.

"Искам да поздравя политическа партия "Продължаваме промяната" за категоричния успех. Това е шанс, това носи надежда. Битката за укрепване на държавността изобщо не е приключила. Партиите на статуквото многократно заявяваха своя стермеж да завладеят и президентската институция, всъщност това е основната им цел и те не го крият. Никога не са жалили ресурси и няма да ги пожалят и тази седмица. Затова призовавам всички сънародници, които искат да живеят в една достойна, модерна България, излезте и гласувайте, за да направим промяната необратима", призова Радев.

Той пожела успех и на новоназначените конституционни съдии (Соня Янкулова и Янаки Стоилов) в "тяхната високо отговорона мисия". "Не се съмнявам, че те ще отстояват независимостта на тази институция и най-вече ценностите и принципите на нашата Конституция", добави държавният глава. Той заяви, че ако бъде избран за втори мандат, ще представи проект за промяна в Конституцията.

На въпрос отосно т. нар. индивидуална конституционна жалба, според Радев страната ни има нужда от въвеждане на такава възможност. "Тя е въведена в болшинството държави в Европейския съюз. Сигурен съм, че ще повиши доверието на българските граждани в Конституцията, в демокрацията, в институциите. Това е свързано и с промени в Конституцията, а след това и с промени Закона за Конституционния съд, с разширяване на неговите правомощия, с повече ресурси и с повече личен състав", добави президентът.